Strona głównaZdrowieCiemnozielone warzywa wydłużają życie

Ciemnozielone warzywa wydłużają życie

Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Ciemnozielone warzywa wydłużają życie [© Magdalena Żurawska - Fotolia.com] Naukowcy przeanalizowali dane ponad 15.000 osób dorosłych, z których wszyscy brali udział w trzecim ogólnonarodowym badaniu dotyczącym sposobu odżywiania się w USA (National Health and Nutrition Survey Badanie Follow-up Study). Wszyscy uczestnicy przebyli badania lekarskie i pobierano od nich krew regularnie przez okres sześciu lat. Zmiany w stanie zdrowia monitorowani przez dwanaście lat.

Uczeni odkryli, że wysoki poziom alfa-karotenu (oceniany dzięki próbkom krwi) był związany z dłuższym życiem. U osób, u których stężenie wspomnianej substancji było między 2 i 3mcg/dl (mikrogramów na decylitr) zanotowano o 23% mniejsze narażenie na śmierć w okresie trwania badania niż u tych, u których poziom alfa-karotenu wyniósł między 0 a 1mcg/dl. Wraz ze wzrostem stężenie alfa-karotenu zmniejszyło się ryzyko zgonu - osoby ze stężeniem opisywanego związku w ilości 9mcg/dl były o 39% mniej narażone na śmierć w czasie badania. Wysoka ilość alfa-karotenu były również związana w szczególności z niższym ryzykiem zgonu z powodu raka, jak również chorobami układu krążenia.

Ciemnozielone warzywa, takie jak brokuły, zielona fasola, groszek, szpinak i kapusta, są szeroko polecane przez ekspertów w dziedzinie żywienia, Jak podkreślają jednak dietetycy, błędem byłoby zamienić wszystkie warzywa na te wymienione. Bezpieczniej jest zadbać o różnorodność w diecie. Szeroka galeria różnych składników odżywczych zapewnia najlepsze funkcjonowanie organizmu. Co więcej, warto raczej sięgać po naturalne produkty, a nie chwytać za suplementy. Okazuje się bowiem, że organizm nie czerpie tylu korzyści ze składników zawartych w suplementach, ile z tych będących w naturalnej żywności.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy