Strona głównaZdrowieCiemna czekolada - jej jedzenie może wpłynąć na niższe ryzyko depresji?

Ciemna czekolada - jej jedzenie może wpłynąć na niższe ryzyko depresji?

Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Ciemna czekolada - jej jedzenie może wpłynąć na niższe ryzyko depresji? [fot.  Alexander Stein z Pixabay]
to jedna z najpopularniejszych na świecie słodkości. Szczególnie zaś jej ciemna odmiana zyskała sławę zdrowej przekąski. Dotychczasowe badania pokazały, że związki zawarte w tym produkcie mogą być dobrocznynne dla naszego organizmu na wiele sposobów.

Wysoka zawartość cukru i tłuszczu powoduje, że czekoladą należy raczyć się z umiarem, ale jednocześnie oferuje ona substancje o pozytywnym oddziaływaniu na ludzki organizm, stąd kolejne badania koncentrują się na jej wpływie na nasze zdrowie.

Nowe testy zostały przeprowadzone przez uczonych z University College London, z University of Calgary i Alberta Health Services w Kanadzie. Zebrano dane ponad 13 tysięcy ludzi, którzy wypełnili specjalne kwestionariusze mające na celu ocenę poziomu objawów depresyjnych. Wzięto pod uwagę ilość ciemnej czekolady w diecie, a także różne czynniki, które mogą mieć związek z , takie jak: wzrost, waga, stan cywilny, pochodzenie etniczne, wykształcenie, dochód gospodarstwa domowego, aktywność fizyczna, palenie i obecność chorób przewlekłych.

Ustalono, że osoby, które deklarowały jedzenie ciemnej czkolady choćby raz na dwa dni, odznaczały się o 70 proc. niższym ryzykiem istotnych klinicznie objawów depresyjnych w porównaniu do tych, którzy w ogóle nie sięgnęli po czekoladę. Co więcej, odkryto, że 25 procent osób, które jadły najwięcej czekolady, bez względu na jej rodzaj, deklarowało niższy poziom symptomów depresji niż uczestnicy niejedzący tego produktu w ogóle.

To dobre wieści, ale uczeni zaznaczają, że ich testy miały charakter obserwacyjny, więc nie można wnioskować, że samo jedzenie czekolady ograniczy ryzyko depresji. „Konieczne są dalsze badania dla wyjaśnienia tego związku - może być tak, że depresja powoduje, że ludzie tracą zainteresowanie jedzeniem czekolady, lub mogą istnieć inne czynniki, które sprawiają, że ludzie są mniej skłonni do jedzenia ciemnej czekolady i doświadczają objawów depresji", mówią autorzy badań.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że na całym świecie na depresję choruje około 300 milionów ludzi.

Wyniki badań opublikowano w magazynie Depression & Anxiety. Na podstawie:

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy