Strona głównaZdrowieCiecierzyca - smaczna i zdrowa

Ciecierzyca - smaczna i zdrowa

Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Ciecierzyca - smaczna i zdrowa [© Serhad - Fotolia.com] Nazwa ,,groch włoski” jest nieco myląca – lekko pomarańczowe ziarna tej rośliny swoim kształtem nie przypominają ziaren grochu, smak także jest nieco inny od ,,klasycznych” roślin strączkowych; można określić go jako nieco słodkawy i delikatny z orzechową nutą. To dlatego cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań na ciepło i zimno, a także jako podstawa sałatek czy przekąsek. Jest także składnikiem tak popularnej nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także na Starym Kontynencie pasty humus czy kotlecików zwanych falafel.

Jednak poza bezdyskusyjnymi zaletami smakowymi, cieciorka posiada także niebagatelny wpływ na zdrowie i kondycję człowieka, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobroczynne właściwości posiadają zarówno ziarna, jak i liście cieciorki, z których przygotowuje się napary.Ugotowane ziarna cieciorki, jako, że posiadają bardzo dużą zawartość białka i węglowodanów, polecane są przez niektórych lekarzy jako naturalny środek, zwiększający płodność. Dodatkowo roślinie tej przypisuje się właściwości pobudzające, które czynią z niej .

Podobnie jak większość warzyw , także i cieciorkę należy moczyć przed przygotowaniem około 10 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotuje się ją przez jedną do dwóch godzin, od czasu do czasu sprawdzając twardość ziaren. Do gotowania można użyć także szybkowara, wtedy cieciorka będzie gotowa w ok 30 minut i dodatkowo zachowa większą ilość witamin. Smakuje doskonale z tradycyjnymi przyprawami jak pietruszka czy , ale równie dobrze komponuje się z nieco bardziej egzotycznymi dodatkami jak curry, kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa. Na tych, którzy nie mają czasu lub możliwości, aby samodzielnie przygotować cieciorkę, w sklepach czeka ciecierzyca w puszce oraz coraz liczniejsze gotowe dania, np. cieciorka w sosie pomidorowym, humus lub falafel.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy