11-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Biały sprzyja przybieraniu na wadze, czarny, wieloziarnisty zaś pomaga zachować ładną sylwetkę. Mimo to nie w każdy zyskuje specjalne korzyści z jedzenia ciemnego pieczywa.
Uczeni z Instytutu Weitzmana w Rehovot w Izraelu sprawdzili, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu białego chleba lub chleba pełnoziarnistego na zakwasie. Okazało się, że odpowiedź glikemiczna była różna u różnych ludzi. U istotnej części nie odnotowano dużego skoku glukozy po zjedzeniu .
Jeśli chodzi o biały chleb, powszechnie wiadomo, że należy do produktów o wysokim i po jego zjedzeniu następuje znaczny skok glukozy, więc lepiej go unikać. Okazuje się jednak, że nie u każdego tak się sprawy mają.
W badaniach wzięło udział 20 osób w wieku 27-66 lat. Przez pierwszy tydzień codziennie wszyscy uczestnicy jedli białe pieczywo, przez kolejny - jedynie pełnoziarniste pieczywo na zakwasie. Był to ich pierwszy posiłek i na dwie godziny przed oraz po nie mogli jeść nic innego. Co więcej, nie mogli ćwiczyć w ciągu dwóch godzin po zjedzeniu takiego śniadania (bo to mogłoby wpłynąć na odpowiedź glikemiczną).
Odnotowano - ogólnie rzecz ujmując - podobną odpowiedź na różne rodzaje chleba. Nie stwierdzono istotnych różnic wyłącznie w oparciu o odpowiedź glikemiczną i o to, jaki chleb jedzono.
Autorzy odkryli, że organizmy różnych ludzi reagują inaczej na różne rodzaje chleba, ale ma to więcej wspólnego z samym organizmem niż chlebem. Po prostu odmienne rodzaje żywności są lepsze lub gorsze dla odmiennych ludzi.
O badaniach napisano w magazynie Cell Metabolism.