20-09-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Cukry i kwasy znajdujące się w napojach gazowanych oraz sokach z cytrusów sprzyjają erozji zębów, czyli niszczeniu , tj. twardej części zębów. A jest to strata, której nie da się odwrócić.
Istnieje napój, który nie daje takich nieodwracalnych rezultatów. Spośród wielu dostępnych opcji, najlepszym wyborem jest parzona - nie powoduje uszkodzeń w uzębieniu.
Poza tym, że dobrze smakuje, parzona herbata ma wiele prozdrowotnych zalet. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, które, jak się uważa, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, i cukrzycę.
Herbata nie daje erozyjnych efektów, a szczególnie polecana jest jej zielona odmiana, bo wydaje się najzdrowsza. Eksperci przypominają też, że gdy pije się herbatę, nie warto dodawać do niej mleka, czy cukru, ponieważ łączą się z naturalnymi flawonoidami i zmniejszają prozdrowotne efekty napoju. Poza tym należy unikać herbat gotowych, np. paczkowanych czy mrożonych, ponieważ zawierają kwas cytrynowy i duże ilości cukru. Nie ma znaczenia, czy napój jest ciepły czy zimny - o ile jest parzony w domu bez dodatków.
Wskazówki, jak ograniczyć erozję szkliwa:
- Zmniejsz lub wyeliminuj napoje gazowane. Zamiast tego pij wodę lub herbatę
- Nie stosuj dodatków takich, jak cukier, cytryna i mleko
- Kwaśne napoje pij szybko i przez słomkę
- Żuj gumę bez cukru, aby zwiększyć przepływ śliny w ustach
- Płucz usta wodą, aby zneutralizować kwasy i odczekaj godzinę przed szczotkowaniem
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »