25-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Ochrona kościOdpowiednia struktura kości jest niezbędna dla zapobieżenia . Niedawne badania wykazały zaś, że dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy K może poprawić gęstość kości.
Ponadto okazało się, że pacjenci z niską gęstością mineralną, która stanowi jeden z objawów osteoporozy, cechują się jednocześnie niskim poziomem witaminy K. Badania z udziałem kobiet w średnim wieku dowiodły, że panie o niedostatecznym poziomie wspomnianej witaminy cechują się wyższym ryzykiem .
Witamina K a problemy z sercemHolenderscy uczeni zbadali związek między spożyciem i zawałem serca. W ośmioletnich testach wzięło udział 16.057 kobiet w wieku 49-70 lat. Autorzy zgromadzili informacje na temat diety uczestniczek oraz monitorowali ich zdrowie (odnotowywali przypadki zawału serca). Okazało się, że zwiększenie spożycia witaminy K2 o 10 mikrogramów dziennie wiązało się z 9-procentowym zmniejszeniem częstości występowania .
Źródła witaminy KWitamina K w dużych ilościach występuje w zielonych warzywach liściastych, takich jak , kapusta i ciemnozielone sałaty. Produkty nabiałowe, np. mleko, jogurty i sery, a także mięso i zboża może również dostarczyć tę substancję. Zawierają ją też także produkty sojowe, takie jak tofu. Witamina K może być również wytwarzana w organizmie człowieka przez florę jelitową.
Wcześniej uważano, że większość ludzi dostarcza sobie witaminę K w ilości większej niż potrzeba, a niedobory są rzadkie. Obecnie niektórzy eksperci uważają, że typowa dieta stosowana w krajach zachodnich nie zawiera odpowiedniej ilości świeżych owoców, warzyw i produktów mlecznych, co może skutkować niedoborem witaminy K.
Problematyczne jest to, że witamina K, podobnie jak inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E), mogą być nieodpowiednio wchłaniane z diety. Starsi ludzie często również odznaczają się zmniejszonym wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a szczególnie witaminy K.
Warto pamiętać także, że osoby stosujące dietę o niskiej zawartości tłuszczu diety, ludzie starsi oraz pacjenci stosujący leki obniżające poziom tłuszczów mogą mieć osłabione wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Inne medykamenty, takie jak leki przeciwpadaczkowe i warfaryna również wpływają na metabolizm witaminy K.
Rekomendowana dzienna dawkaMężczyźni w wieku powyżej 15 lat powinni przyjmować 65 - 70 mikrogramów / dzień.
Dawka rekomendowana kobietom w wieku powyżej 15 lat wynosi 55-65 mikrogramów / dzień.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »