14-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kluczem do sukcesu w utrzymaniu odpowiedniej wagi może być picie dostatecznej ilości wody, wskazują uczeni z University of Michigan Medical School.
Amerykańscy badacze odkryli, że osoby, które nie piją dostatecznej ilości , mają o 50 procent wyższe ryzyko nadwagi niż ci, którzy przestrzegają zaleceń co do dziennej dawki płynów.
Uczeni pobrali próbki moczu od niemal 10 tysiecy osób i na tej podstawie sprawdzili, czy uczestnicy nie byli odwodnieni. Okazało się, że aż jedna trzecia próbek wskazywała na zbyt małą ilość wody w organizmie.
Kiedy zestawiono informacje o nawodnieniu organizmu ze wskaźnikiem masy ciała (), ustalono, że ludzie odwodnieni cechowali się wyższym BMI. Średni poziom BMI u osób pijących dostateczne ilości płynów wyniósł 28, a u osób nieco odwodnionych 29.
Autorzy zaznaczają, że ich badania nie dowodzą zwiazku przyczynowo-skutkowego pomiędzy odwodnieniem i , niemniej jednak, jeśli takowy jest, to być może dlatego, że osoby z wyższą wagą zwykle stosują mniej zdrową dietę. Przykładowo, znacznych ilości wody można sobie dostarczyć z , a te są jedzone w odpowiednich porcjach w ramach zdrowego jadłospisu. Poza tym może być tak, że picie więcej wody oznacza odczuwanie większej , co przekłada się na „zaopatrywanie się" w mniejszą ilość kalorii.
Według klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia, BMI w przedziale 18.5 - 24.99 oznacza prawidłową wagę, na poziomie 25 i więcej stanowi o nadwadze, z powyżej 30 - o otyłości.
Jeśli chodzi o zalecenia co do dziennej dawki wody, wynoszą one 2 litry, przy czym warto zaznaczyć, że nie musi to być związane z bezpośrednim wypijaniem tak znacznej ilości napojów - wiele soczystych produktów bowiem również dostarcza nam wody, choćby właśnie wspomniane warzywa i owoce.
Wyniki badań są dostępne w the Annals of Family Medicine.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »