24-07-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Dieta to jeden z głównych czynników , obok nadwagi i pozomu aktywności fizycznej. W ostatnich latach kilkakrotnie już pokazano, że sposób odżywiania się oparty na zasadach wegańskich, , czy innych podobnych jadłospisach zmniejsza zagrożenie tą chorobą. Teraz amerykańscy badacze przeanalizowali dziewięć różnych badań dotyczących związku pomiędzy dietą i cukrzycą typu 2.
Analizy objęły ponad 300 tysięcy ludzi. Za diety „roślinne" uznano te, w których dominowały warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, etc. Ujmowano w nich też produkty roślinne o dużej ilości węglowodanów prostych, takie jak czy biały ryż.
Jak ustalono, w przypadku ludzi, którzy ściśle przestrzegali diet opartych na roślinach, ryzyko cukrzycy było o 23 proc. niższe niż u osób, które jadały mniejsze ilości produktów pochodzenia roślinnego. Prawdopodobieństwo cukrzycy jeszcze malało, gdy badani jedli najzdrowsze produkty roślinne, unikając np. tych o wyższym .
Skąd ten efekt? Taka zdrowa żywność może poprawić zarówno wrażliwość na insulinę, jak i ciśnienie krwi, co ma wpływ na powstrzymywanie rozwoju cukrzycy. Ponadto roślinne jadłospisy zwykle pomagają zachować zdrową masę ciała, a - jak wiadomo - nadwaga i otyłość to jeden z głównych czynników cukrzycy typu 2. Wreszcie, zmniejszają one stany zapalne, co też osłabia ryzyko choroby.
Na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 400 milionów ludzi, wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. Niestety, ponieważ choroba nie daje specyficznych objawów, wielu pacjentów nawet nie wie, że są diabetykami, tymczasem cukrzyca pozostaje jedną z głównych przyczyn utraty wzroku, niewydolności nerek, zawałów, udarów i amputacji kończyn.
Wyniki badań opublikowano w magazynie JAMA Internal Medicine:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »