10-07-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gdy następnym razem zechcesz coś przekąsić, zapytaj się, czy naprawdę jesteś głodny/a. Okazuje się, że ocena tego wcale nie jest taka prosta...
Często zapominamy, że jemy z bardzo różnych powodów. Najpowszechniejszy jest ten dotyczący odżywienia organizmu i zyskania energii. Jednak często jako uczucie z głodu błędnie interpretujemy komunikaty wysyłane przez nasze ciało przy pragnieniu, odczuwaniu zimna, przeżywaniu , lub nudzie. W efekcie automatycznie reagujemy szukając czegoś do jedzenia, a to może skutkować nadwagą, a nawet .
Wielu z nas sięga po niezdrowe przekąski - słodycze, słone przystawki - gdy chcemy sobie poprawić nastrój po ciężkim dniu w pracy, niemiłej rozmowie z przyjaciółmi, kłótni w domu, etc. Tymczasem takie zachowanie skutkuje poczuciem winy i rozpoczyna spiralę jedzenia motywowanego emocjonalnie.
Co więcej, jedzenie to nieodłączna część wydarzeń społecznych i rodzinnych. Przy zastawionych stołach celebrujemy świąteczne dni, cieszymy się z ważnych wydarzeń w rodzinie i u znajomych.
Skutkiem zmian cywilizacyjnych utraciliśmy podstawową umiejętność rozpoznawania, kiedy organizm jest nasycony. Zaburzenia zdolności oceny naszych podstawowych potrzeb ułatwiają dostarczanie sobie jedzenia w nadmiarze i skutkują nadwagą lub otyłością, a to często prowadzi do chorób takich, jak oraz .
Nauczenie rozpoznawania faktycznego odczuwania głodu jest więc znaczącym krokiem bardziej racjonalnego dostarczania sobie pożywienia i zwiększenia szansy skutecznego odchudzania.
Eksperci z kanadyjskiej Heart and Stroke Foundation podają kilka porad, które pomogą zyskać kontrolę nad emocjami i lepiej zarządzać swoją .
Dziennik żywności
Poprowadź choć przez krótki czas dziennik żywności. Zapisuj o której i co zjadłeś/aś oraz sytuację temu towarzyszącą. Dzięki takiemu postępowaniu szybko zidentyfikujesz wszelką niepokojącą motywację do jedzenia.
Zmierz się z sytuacjąZamiast sięgać po deser po scysji z szefem czy partnerem, postaraj się porozmawiać i wyjaśnić sprawę, a jeśli to niemożliwe - uspokój emocje np. poprzez szybki spacer lub wysłuchanie ulubionego utworu muzycznego, a dopiero potem decyduj, czy naprawdę potrzebujesz jakiejś przekąski.
Wypij szklankę wodyBadania wykazały, że wielu z nas nie dostarcza sobie odpowiedniej ilości wody i często mylimy pragnienie z głodem.
Zastępuj kaloryczne jedzenie dostarczającym mniej energiiSpróbuj wybierać mniej kaloryczne posiłki, np. zamiast ciasta z czekoladą, sięgnij po puchar owoców z czekoladą. Postępując w ten sposób przyzwyczaisz się do zdrowszej diety, która przydaje mniej kalorii.
Oceniaj poziom głoduNaucz się oceniać, na ile naprawdę odczuwasz głód, tj. czy chce ci się jeść, czy też masz ochotę sięgnąć po przekąskę, albo iść na obiad przed południem, bo napędzają cię do tego emocje. Już po kilku tygodniach zauważysz, że w sposób naturalny radzisz sobie z porzuceniem chęci jedzenia w sytuacjach pełnych „gęstych" od uczuć.
Cierpliwość - dobra strategiaNie decyduj bez głębszego zastanowienia, co zjesz. Spróbuj działać według zasady, że wolno ci zjeść wszystko, o ile poczekasz 30 minut. Taki sposób działania z dużym prawdopodobieństwem sprawi, że przemyślisz wybór posiłku i ostatecznie zdecydujesz się na coś zdrowszego.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »