24-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Jak wynika z nowego badania, jedzenie ciast czy czekolady jako części , które obejmuje też białka i węglowodany złożone, pomaga powstrzymać apetyt na słodycze o późniejszej porze.
Uczeni z Uniwersytetu Tel Awiwu zaprosili do badań 193 klinicznie osoby i podzielili uczestników na dwie grupy. Przez 32 tygodnie jedna z nich jadła niskowęglowodanowe śniadanie dostarczające 300 kcal. Drugiej grupie serwowano zbilansowane śniadanie o wartości 600 kcal. zawierające ciasto czekoladowe. Ogólna ilość kcal. przyjmowanych w ciągu dnia była taka sama dla obu grup. Panowie jedli posiłki o wartości 1600 kcal., a panie - 1400 kcal.
W połowie badania obie grupy straciły średnio 15 kilogramów na osobę. Jednak w drugiej połowie testów grupa z niskowęglowodanowym śniadaniem odzyskała średnio 10 kilogramów na osobę, natomiast ci, którzy jedli ciasto czekoladowe, stracili dalszych 7 kilogramów.
- Uczestnicy z grupy niskowęglowodanowego śniadania odczuwali mniejszą satysfakcję i nie czuli się najedzeni - wyjaśnia prof. Daniela Jakubowicz z Uniwersytetu Tel Awiwu. To ostatecznie spowodowało, że zaczęli oszukiwać i jedli więcej niż to, co zawierała rekomendowana przez badaczy dieta.
- Osoby z grupy o większych śniadaniach zawierających deser doświadczały silnego pragnienia sięgnięcia po słodkie produkty później w ciągu dnia - wyjaśnia prof. Jakubowicz. Usiłowanie całkowitego unikania słodyczy w dłuższej perspektywie może sprzyjać psychologicznemu uzależnieniu od tych artykułów.
Jak wskazują autorzy badań, poranny posiłek najskuteczniej reguluje poziom , hormonu, który zwiększa głód. Jakkolwiek poziom greliny wzrasta przed każdym posiłkiem, śniadanie najefektywniej stabilizuje jej ilość.
Zdaniem prof. Jakubowicz dość prostym sposobem na zwiększenie szans na jest zwiększenie kaloryczności pierwszego posiłku i dążenie do jej ograniczania przy następnych daniach.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Steroids.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »