24-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dotychczasowe ustalenia są jasne - trzeba jeść zdrowe śniadanie, bo dzięki temu można lepiej funkcjonować przez cały dzień i łatwiej jest zrealizować cel dietetyczny. Uczeni wykazali, że ci, którzy serwują sobie porządne śniadania, w ciągu kolejnych godzin sięgają po mniej obfite dania niż osoby rezygnujące z posiłku tuż po przebudzeniu. Aby jednak zintensyfikować efekt odchudzający, trzeba przestrzegać kilku poniższych reguł.
Dobre decyduje o poziomie energii na dalsze godziny. Eksperci zalecają, by pierwszy posiłek cechował się niskim indeksem glikemicznym, bo dzięki temu łatwiej jest organizmowi kontrolować uwalnianie energii i można liczyć na dobre efektywne funkcjonowanie od godzin porannych o południowe, a nawet później. Pierwszy posiłek nie pozostaje też bez wpływu na całość , a co za tym idzie, na zachowanie dotychczasowej wagi lub skuteczność wysiłków . Przestrzegaj tych kilku zasad dotyczących raczenia się śniadaniem, a będzie mógł/mogła liczyć na wynagrodzenie w postaci smuklejszej sylwetki.
Nie rezygnuj ze śniadań To podstawowa zasada. Pomijanie posiłków w procesie odchudzania jest chybionym pomysłem. Dobre poranne danie pomaga spalić więcej kalorii w ciągu dnia. Gwarantuje też, że dostarczysz sobie mniej wysokoenergetycznego jedzenia popołudniu i wieczorem.
Zwróć uwagę na porcję Śniadanie powinno być duże, aby móc najeść się do syta. Nie należy jednak przesadzać. Trzeba przestrzegać ustalonej wielkości porcji - poleca się, by pierwszy posiłek liczył około 350 kalorii.
Jedz jak najwcześniej się da Jak wynika z badań, jedzenie śniadania działa jako skok początkowy dla układu metabolicznego. Zapewnia, że nie czuje się głodu później. Dzięki temu można uniknąć niewłaściwych wyborów dietetycznych podczas obiadu i kolacji. Aby wykorzystać potencjał organizmu do spalania tłuszczów, trzeba zjeść śniadanie jak najszybciej po obudzeniu. Należy jeść śniadanie co najmniej 1 godzinę po obudzeniu się. W efekcie łatwiej jest utrzymać rytm dobowy i zwiększyć .
Jedz więcej białka, a mniej cukru
Słodkie produkty mogą wyglądać kusząco, nie warto jednak sięgać po artykuły z dużą ilością cukru, bo mają znaczną ilość kalorii, ale zapewniają mniej energii w dłuższej perspektywie. Tymczasem białko, zawarte w jajach i produktach pełnoziarnistych przydaje energii z większą regularnością.
Dostarcz sobie co najmniej osiem gramów błonnika Błonnik gwarantuje uczucie sytości na dłużej. Wolniej się trawi i zapobiegnie sięganiu po niezdrowe przekąski w dalszej części dnia.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »