21-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie tylko to, co jesz, ma znaczenie dla twojej sylwetki - wszak liczy się także wielkośc porcji. Jeśli wybierzesz mniejsze talerze, masz większe szanse na utratę na wadze.
W procesie dochudzania warto serwować sobie dania na mniejszych talerzach i to z kilku powodów. Po pierwsze, po prostu mniej się na nich mieści. Po drugie zaś, możemy oszukać w ten sposób mózg, bo wydaje nam się, że posiłek jest bardzo obfity, skoro zajmuje cały talerz.
Uczeni sprawdzili, jak używanie określonej zastawy wpływa na naszą i sylwetkę. Okazuje się, że tak prosty trik jak stosowanie odpowiednich naczyń jest skuteczny w procesie .
Przeanalizowano ponad 50 badań. Autorzy wzięli pod uwage wiele czynników mogących mieć wpływ na wagę, m. in.: rodzaj diety, typ talerzy, wielkość porcji, otoczenie, w którym jedli uczestnicy. Wniosek był bezdyskusyjny - zmniejszenie wielkości talerzy pomagało mniej jeść. Przykładowo, używanie talerzy o połowę mniejszych przekładało się na nakładanie o 30 procent mniejszego dania.
Co istotne, zamiana talerzy nie powodowała uświadamiania sobie przez uczestników tego, że jedzą mniej. Automatycznie serwowali sobie mniejsze porcje i nie odczuwali zwiększonego z powodu mniejszej ilości jedzenia. Nie bez znaczenia jest tu fakt, że wypełnione jedzeniem mniejsze talerze są postrzegane przez nas jako sycące, bo umysł zapamiętuje, że posiłek był bardzo duży, skoro wypełniał całą miskę czy talerz.
Wyniki badań zawarto w magazynie wydawanym przez Association for Consumer Research.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »