18-01-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Naukowcy z University of Florida zbadali wpływ, jaki dodatek migdałów może mieć na jakość diety. W badaniu uczestniczyli rodzice z dziećmi. Dorośli jedli 45 gramów dziennie przez trzy tygodnie, dzieci zaś około 20 gramów.
Na początku 14-tygodniowego okresu badawczego obliczono Wskaźnik zdrowego jedzenia (Healthy Eating Index), który jest miarą jakości diety i na jego podstawie ocenia się zgodność danej diety z wytycznymi żywieniowymi. Wynik poniżej 51 punktów odzwierciedla złą dietę, wynik od 51 do 80 punktów odzwierciedla potrzebę poprawy, a wyższy niż 80 wskazuje na dobry sposób . Początkowo średnia wynosiła 53,7.
Po okresie codziennego jedzenia migdałów średni wynik Wskaźnika zdrowego odżywiania wzrósł do 61,4. Było to efektem zwiększenia ilości białka w diecie i zmniejszenia spożycia pustych kalorii.
Jak wskazują dietetycy, w ciągu ostatnich 20 lat spadło spożycie orzechów i nasion, natomiast pikantnych przekąsek - takich jak i precle - zwiększyło się. - Nawyki, które masz, gdy jesteś młodszy, przenosisz w dorosłość, więc jeśli rodzic jest w stanie włączyć migdały lub różne zdrowe przekąski do diety dziecka, jest bardziej prawdopodobne, że dziecko wybierze te przekąski w późniejszym życiu - mówi Alyssa Burns, współautorka badań.
Migdały to bardzo zdrowa przekąska, zawierają m. in. , B1, B2, PP i potas, białko, , .
Na podstawie: