Strona głównaZdrowieChcesz ograniczyć kalorie? Zwróć uwagę na formę przekąsek, po które sięgasz

Chcesz ograniczyć kalorie? Zwróć uwagę na formę przekąsek, po które sięgasz

Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.
Chcesz ograniczyć kalorie? Zwróć uwagę na formę przekąsek, po które sięgasz [fot.  Rebecca Humann from Pixabay]
Sprawdzono, jak zmieniają się zachowania żywieniowe, gdy ludziom podaje się dip ze słoną przekąską. Okazuje się, że wówczas jedzą więcej - dużo więcej. Chipsy i dip razem przekładały się na o 77 proc. większe spożycie i szybsze tempo całkowitego jedzenia w porównaniu z grupą kontrolną, która jadła tylko chipsy, bez dipu.

- Co istotne, ludzie nie jedli mniej chipsów, gdy dostępny był dip - jedli taką samą ilość plus dip. Ten brak rekompensaty oznacza, że dodanie dipu może znacznie zwiększyć ogólne spożycie energii, bez świadomości ludzi - mówi prof. John Hayes z Penn State Sensory Evaluation Center.

- Intuicyjnie wiele osób zakłada, że jeśli doda się coś ekstra do , np. sos, zjedzą mniej głównego produktu - mówi prof. Hayes. Tymczasem tak to nie działa.

W testach wzięło udział kilkadziesiąt osób. Podczas dwóch wizyt w Sensory Evaluation Center podano im 70 gramów chipsów o smaku ranczerskim. Uczestnicy jedli tyle, ile chcieli. Wszystkie sesje jedzenia były nagrywane na wideo i opisywane pod kątem liczby kęsów i czasu jedzenia.

Jak odkryto, uczestnicy jedli więcej i dipu przez większy rozmiar kęsa wynikający z dodania dipu. Średnio podczas jednej sesji badani dostarczyli sobie 345 kalorii chipsów i dipu w porównaniu do 195 kalorii, gdy jedli same chipsy.

Okazuje się, że forma przekąski ma znaczenie, gdy chodzi o to, jaką ilość jej jemy. Jeśli podawana jest z jakimś sosem, zwykle zjada się jej znacznie więcej.

- Oczywiście, ma to wpływ na dawkę produktu, zwłaszcza podczas podjadania. Dodanie dipu zwiększa rozmiar kęsów - wyjaśnia prof. Hayes.

- Pokazaliśmy, że właściwości fizyczne żywności mogą wpływać na nasze zachowania żywieniowe i ostatecznie na dostarczanym poziom energii. Warto spowolnić raczenie się przekąskami, nie rezygnując z przyjemności ich jedzenia, by zmniejszyć kaloryczność diety - wskazuje prof. Hayes.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy