Strona głównaZdrowieChcesz obniżyć ryzyko chorób serca? Jedz kapustę i brokuły

Chcesz obniżyć ryzyko chorób serca? Jedz kapustę i brokuły

Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Chcesz obniżyć ryzyko chorób serca? Jedz kapustę i brokuły Badanie z udziałem ponad tysiąca kobiet, wykazało, że panie, które jadły najwięcej warzyw kapustnych, cechowały się znacznie niższym poziomem stanów zapalnych niż panie serwujące sobie najmniejsze ilości tych produktów.

Warzywa kapustne m.in. kapusta, , brukselka, kapusta, kalafior zyskały sławę jako produkty pomagające istotnie obniżać ryzyko i nowotworów.

Uczeni z Vanderbilt University Medical Centre w Nashville, w stanie Tennessee wskazują, że chroniczne odgrywają rolę w patogenezie chorób sercowo-naczyniowych i innych przewlekłych dolegliwościach. Tymczasem warzywa krzyżowe mają istotny udział w osłabieniu stanów zapalnych.

Uczeni przeanalizowali objawy stanów zapalnych w krwi 1 005 kobiet w dojrzałym wieku (średnia 58 lat). Uczestniczki wypełniły również kwestionariusze dotyczące stosowanej przez nie diety.

Panie cieszyły się dobrym ogólnym zdrowiem. Średnie spożycie warzyw krzyżowych wyniosło niemal jedną miseczkę dziennie. Najmniej jadły panie serwujące sobie około połowy tej ilości, najwięcej - kobiety dodające do codziennej diety 1,5 miski tych warzyw.

Badacze zmierzyli u kobiet poziom cząsteczek sygnałowych uczestniczących w powstawaniu stanu zapalnego we krwi. Wzięto pod uwagę poziomy we krwi trzech ważnych cząsteczek zapalnych, były to: czynnik martwicy nowotworu - alfa (TNF-a), interleukina-1-beta (IL -1B ) i interleukina -6 (IL -6). Ilość tych cząsteczek była najniższa u uczestniczek, które jadły największe ilości warzyw krzyżowych: o 13 proc. mniej TNF-a, o 18 proc. mniej IL-1b i o 25 proc. mniej IL-6 w porównaniu do pań jedzących najmniej opisywanych warzyw.

Stany zapalne są uważane za część procesu, który wpływa na rozwój chorób serca, a choroby serca z kolei sprzyjają stanom zapalnym. Skoro zatem warzywa krzyżowe obniżają ilość markerów zapalnych, ich jedzenie oznacza posiadanie zdrowszego serca i dłuższe życie, mówią autorzy badań.

Warto pamiętać, że warzywa krzyżowe są ważnym źródłem wysoce przyswajalnego . Przykładowo, wchłanianie wapnia z brukselki jest na poziomie 60 proc., natomiast z mleka - jedynie około 30 proc. Poza tym produkty te dostarczają nam i nieco białka.

Wyniki badan opublikowano w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy