23-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Według pracowników Emory University School of Medicine w Atlancie, picie dosładzanych napojów oraz soków owocowych może skutkować przedwczesną śmiercią.
Rzecz dotyczy szczególnie seniorów, ostrzegają Amerykanie. Osoby w dorzałym i starszym wieku, które najczęsciej sięgają po słodkie napoje i soki, mają o wiele wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż ludzie najrzadziej pijący te napoje.
Choć woda przeżywa swój renesans, dosładzane napoje stały się powszechnym dodatkiem do posiłkow i sposobem na ugaszenie pragnienia. Tymczasem ilość cukru w nich i innych rozmaitych dodatków, w tym konserwantów, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. zaś są reklamowane jako zdrowsza opcja, czy wręcz element dobrej dla organizmu diety, wszak są produkowane z zalecanych przez lekarzy i dietetyków owoców. One również jednak często zawierają związki, które niweczą dobroczynny wpływ składników czysto owocowych, mówią eksperci.
W kilkuletnich badaniach przeanalizowano dane ponad 13 tysięcy kobiet i mężczyzn w średnim wieku 64 lata. Okazało się, że pogrupowanie uczestników w zależności od poziomu picia i soków daje pewne niepokojące informacje o wpływie tych produktów na zdrowie. Ci, którzy pili ich najwięcej, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w trakcie badań w porównaniu do osób rzadko je kupujących.
Już wcześniejsze testy pokazały, że większa ilość dosładzanych napojów i soków oznacza wyższe zagrożenie nadwagą i cukrzycą. Nowe badania sugerują, że - być może - duże dawki tych napojów prowadzą do takich zaburzeń i chorób, które znacznie osłabiają organizm i sprzyjają .
O badaniach napisano w magazynie JAMA Network Open.