28-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja.
(choroba trzewna) jest poważną chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Główną przyczyną zmian chorobowych jest nietolerancja , białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Powoduje ona reakcję układu odpornościowego, w wyniku której zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu.
– Celiakia jest chorobą trudną do zdiagnozowania, gdyż objawia się w różny sposób. Dotychczas określono około 200 jej symptomów, występujących w układzie trawiennym, ale też innych układach oraz częściach ciała, np. stawach – mówi dr n. med. Andrzej Marszałek, dyrektor medyczny Laboratoriów Medycznych Synevo. – U niektórych osób choroba rozwija się w dzieciństwie, u innych dopiero gdy osiągną dojrzałość – dodaje.
Obecnie celiakię diagnozuje się najczęściej u osób 30-50-letnich; dwa razy częściej u kobiet niż mężczyzn.
Według badań na celiakię choruje 1% populacji. Jednak znacząca większość chorych o tym nie wie. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej szacuje, że 95% osób z celiakią w Polsce jest nieświadomych choroby, a przez to narażonych na długoterminowe powikłania.
Na co zwracać uwagęCeliakia u dzieci objawia się najczęściej problemami trawiennymi, w tym m.in. przewlekłymi biegunkami, wzdęciami i bólami brzucha, wymiotami, zaparciami, jasnymi, cuchnącymi lub tłuszczowymi stolcami. Wśród objawów mogą pojawić się również: utrata wagi, zmęczenie, zmiany usposobienia, problemy rozwojowe (w tym ADHD), niski wzrost i inne.
W przypadku dorosłych rzadziej występują objawy ze strony układu pokarmowego, jedynie 1/3 chorych ma biegunkę. Wśród konsekwencji zdrowotnych celiakii wymienia się najczęściej: anemię z niedoboru żelaza, osteopenię i osteoporozę we wczesnym wieku, niepłodność i nawykowe poronienia, nietolerancję laktozy, niedobory witamin i minerałów, zaburzenia neurologiczne, niewydolność trzustki oraz zaburzenia w funkcjonowaniu woreczka żółciowego. Badania wskazują również, że ze względu na charakter choroby, u osób z celiakią występuje zwiększone ryzyko innych chorób immunologicznych oraz nowotworów. Im później celiakia zostaje zdiagnozowana, tym ryzyko rozwoju chorób towarzyszących jest większe.
Zniszczoną w wyniku celiakii wyściółkę jelita cienkiego można zregenerować, stosując ścisłą . Osoby z celiakią odczuwają poprawę samopoczucia najczęściej po kilku tygodniach, jednak odbudowa kosmków jelitowych może potrwać kilka lat.
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »