14-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a z takim samym powodzeniem można ją zastąpić po prostu pieprzem kajeńskim. Sprawdź, jak działa dieta w wersji super HOT!
Co w niej siedzi?Papryka Cayenne jest odmianą papryczki . Organiczny związek chemiczny, który odpowiada jednocześnie za piekący smak i przyspieszenie materii to kapsaicyna. Im jej więcej, tym warzywo bardziej pikantne. Liczne testy naukowe potwierdziły, że kapsaicyna wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Jak działa w rzeczywistości? To całkiem proste. Przypomnij sobie, w jaki sposób funkcjonuje Twoje ciało, kiedy zjesz coś bardzo ostrego. Robi się gorąco, serce zaczyna szybciej bić, ciało się poci, a łzy same napływają do oczu. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna rozgrzewa organizm, który chcąc nie chcąc zmuszony jest do reakcji, czyli intensywniejszego spalania kalorii. Potrawy z papryką Cayenne albo suplementy diety zawierające ją w swoim składzie najlepiej zażywać przed wysiłkiem fizycznym, około 30-40 minut. Zyskuje się wtedy więcej energii, a trening jest bardziej efektywny.
Rozmiar 36 i megaodporność w jednym, zawierające dużą ilość kapsaicyny to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko! Papryka Cayenne poza tym, że hamuje apetyt i pomaga spalać tkankę tłuszczową, działa jak prawdziwa apteczka
ratunkowa. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i stymuluje układ pokarmowy. Jest szczególnie polecana osobom mającym problem z układem krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu.
Jeden dzień z papryką CayenneŚniadanie: Twarożek ziarnisty z czerwoną papryką, pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem kajeńskim. Dwie kromki pieczywa razowego.
II Śniadanie: Zielone smoothie ze szpinakiem, selerem naciowym, otrębami i kiwi z dodatkiem kurkumy lub curry.
Obiad: Grillowana pierś z kurczaka w ziołowej marynacie z warzywami pociętymi w paski i posypanymi . Do tego brązowy ryż.
Podwieczorek: Serek homogenizowany z owocami sezonowymi i listkami świeżej mięty.
Kolacja: Sałatka z rukoli, jajka na twardo, tuńczyka, suszonych pomidorów, szczypioru z dresingiem zrobionym z łyżki oliwy z oliwek, soli, pieprzu i szczypty ostrej papryki.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »