Strona głównaZdrowieBrokuły zapobiegają chorobom serca i chronią płuca

Brokuły zapobiegają chorobom serca i chronią płuca

Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
© Magdalena Żurawska - Fotolia.comNaukowcy z amerykańskiej uczelni postanowili bliżej przyjrzeć się brokułom. Warzywa te to znakomite źródło witaminy C, kwasu foliowego, potasu, luteiny. Dieta bogata w brokuły zmniejsza ryzyko chorób serca, zawarte w nich zapobiegają działaniu wolnych rodników.

To jednak nie wszystkie zalety tego warzywa, brokuły zawierają także sulforafan - składnik, który jak dowiodły badania może chronić nasze płuca. Z doświadczeń przeprowadzonych przez naukowców wynika, że sulforafan może zaktywizować gen, który przestaje działać u osób chorujących na . Osoby zmagające się z ta chorobą mają problemy z oddychaniem. Dzięki substancji zawartej w brokułach chore komórki podejmuja walkę ze szkodliwymi substancjami.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy