Strona głównaZdrowieBrokuły pomagają w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)

Brokuły pomagają w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)

Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Brokuły pomagają w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) [Fot. pilipphoto - Fotolia.com] Uczeni z Buck Institute for Research on Aging w Novato odkryli, że związek o nazwie indolo-3-karbinol (I3C), znajdujący się w warzywach kapustnych (m. in. w ), daje znaczne korzyści dla wzroku, o ile w odpowiedni sposób jest wzmocniony w laboratorium.

I3C wykazuje działanie ochronne dla oczu, ponieważ stymuluje aktywację białka, zwanego receptorem arylowym (Ahr), które oczyszcza siatkówkę. Autorzy odkryli jednak, że działanie I3C na Ahr jest zbyt słabe, aby przeciwdziałać tak poważnej chorobie, jak związane ze zwyrodnienie plamki żółtej.

Znając właściwości związku I3C, badacze postanowili go zmodyfikować i otrzymali substancję 2,2'-aminofenyloindol (2AI) - dziesięć razy silniejszą od I3C. Następnie przeprowadzono eksperymenty, w ramach kórych najpierw zastosowano 2AI na niektóre szczepy ludzkich komórek siatkówki (wcześniej poddane działaniu czynników zaburzających ich funkcjonowanie), a następnie działaniu 2AI poddano siatkówkę niektórych myszy narażonych na bardzo intensywne oświetlenie. Pod koniec badań zauważono, że substancja chroniła komórki, zapobiegając pogarszaniu ich działania.

Aby uzyskać wystarczająco mocną ochronę przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej, konieczne byłoby zjedzenie ogromnej ilości brokułów i innych warzyw krzyżowych, mówią autorzy badań. Jednakże dzięki wzmocnieniu substancji naturalnie występującej w tych warzywach, można uzyskać związek o silnych skutkach leczniczych, wyjaśniają uczeni.

Jak wynika ze statystyk WHO, stanowi jedną z głównych przyczyn u ponad 65-letnich mieszkańców krajów uprzemysłowionych. Choroba dotyczy centralnego widzenia pacjenta, które zostaje zaburzone tak silnie, że nie pozwla to na prowadzenie normalnego życia. Z badań wynika, że za rozwój choroby odpowiada nie tylko wiek, ale i geny - ludzie z historią AMD w rodzinie są na nią bardziej narażeni.

O badaniach napisano w magazynie Scientific Reports.

Tagi: dieta, brokuły, wzrok, amd

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

OSIEM + JEDEN =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X