Strona głównaZdrowieBrokuły i brukselka - uchronią przed zapaleniem jelit i rakiem

Brokuły i brukselka - uchronią przed zapaleniem jelit i rakiem

Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Brokuły i brukselka - uchronią przed zapaleniem jelit i rakiem [Fot. meteo021 - Fotolia.com] Uczeni z Pennsylvania State University odkryli, że regularne jedzenie takich warzyw, jak kalafior, brukselka, czy zapewnia dobre zdrowie układu pokarmowego. Może pomóc ustrzec się przed i nieszczelnością jelit.

Wspomniane warzywa kapustne mogą wzmocnić działanie Ahr, tj. receptor węglowodorów arylowych, który jest obecny w jelitach i pomaga organizmowi regulować odpowiedź na określone zanieczyszczenia środowiska oraz odpowiednio reagować w przypadku narażenia na działanie toksyn. W warzywach tych znajdują się glukozynolany indolowe, które w żołądku przekształcają się w inne substancje, w tym te, które aktywują receptor Ahr, zwiększając jego efektywność. W konsekwencji umożliwiają lepszą równowagę flory jelitowej oraz poprawę odporności na różne szkodliwe czynniki. Skutek jest taki, że u osób często jedzących borkuły rzadziej rozwijają się takie choroby jak nowotwór czy choroba Crohna.

W ramach badań uczeni przez 24 dni karmili część myszy dietą składającą się w 15 procentach z brokułów, u części zwierząt natomiast obniżono poziom Ahr. Ponadto tej pierwszej grupie podano substancję zdolną do wywołania zaburzeń trawienia. Okazało się, że gryzonie z grupy „brokułowej" miały większą zdolność aktywowania Ahr i były zabezpieczone przed szkodliwym tej substancji, a pozostałe zwierzęta doświadczyły problemów z trawieniem i cechowały się wyższym ryzykiem , a także zespół nieszczelnego jelita.

Obliczono, że dobre efekty u ludzi dałyby brokuły w ilości około 3,5 miseczek dziennie, ale za podobny wysoki poziom Ahr odpowiadałaby już jedynie jedna miseczka brukselki. W każdym razie, zalecają badacze, warto na stałe w menu umieścić warzywa kapustne, by móc liczyć na .

O badaniach napisano w Journal of Functional Foods

Przeczytaj także


Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:11:53, 18-10-2017 ~gość: 94.254.156.xxx

    Promujecie warzywa, a co z pestycydami które znajdują się w warzywach i owocach?
    Ku przestrodze!
    Pozdro.
    Senior/plus.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy