03-05-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Naukowcy z Temple University School of Medicine w Filadelfii i Uniwersytetu Medycznego Wakayana w Japonii ocenili wartość odżywczą substancji zawartych w zewnętrznej warstwie ryżu. Ziarna ryżu składają się z części centralnej i zewnętrznej warstwy włóknistej - ryż biały stanowi po prostu to, co zostaje po usunięciu warstwy zewnętrznej.
Istnieją także inne rodzaje ryżu - nazywane Haigamai lub Kinmemai, nie usuwa się z całkowicie warstwy zewnętrznej, więc zachowują niektóre składniki odżywcze w niej zawarte. W ryżu brązowym pozostawia się nienaruszoną warstwę zewnętrzną.
Uczeni odkryli, że substancje zawarte w zewnętrznej warstwie hamują uszkodzenia naczyniowych komórek mięśni gładkich (Vascular Smooth Muscle Cell - VSMC), które znajdują się w układzie sercowo-naczyniowym.
Jak wskazują naukowcy, brązowy ryż może pomóc w ochronie przed stwardnieniem tętnic, a także wysokim ciśnieniem krwi - to także może tłumaczyć dlaczego u Japończyków notuje się znacznie niższe ryzyko chorób serca niż np. u Brytyjczyków czy Polaków.
Choroby układu krążenia stanowią główne zagrożenie zdrowia Polaków. W 2000 roku w Polsce były przyczyną 48% wszystkich zgonów.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »