Strona głównaZdrowieBoże Narodzenie w wersji light?

Boże Narodzenie w wersji light?

Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Odświeżone menu

nie musi musi być tłuste i ciężkostrawne. Można równie dobrze przygotować potrawy lekkie i zdrowe dla żołądka. To dobra rada nie tylko dla osób, które cierpią na różnorakie schorzenia układu pokarmowego, ale również dla wszystkich tych, którzy na co dzień dbają o zdrowy styl życia i nienaganną sylwetkę.

- Dostarczenie w krótkim czasie organizmowi wielu ciężkostrawnych potraw jest bardzo niezdrowe, gdyż zbytnio obciąża układ pokarmowy. Przeciążenie może doprowadzić do ataku kolki żółciowej, podrażnienia lub zapalenia trzustki co sprawia, że świąteczny czas upłynie nam w warunkach szpitalnych. Nadmierne rozciągnięcie ścian żołądka w najlepszym razie wywoła przykry dyskomfort, a może zakończyć się nudnościami, wymiotami, uczuciem przemęczenia, a po kilku godzinach biegunką. Nie wspomnę już o nadmiarze dostarczonych kalorii, który z pewnością podkreśli zarys naszych fałdek. W skrajnych wypadkach przejadanie się może być nawet niebezpieczne dla życia. Myślę tu o osobach obciążonych chorobami układu pokarmowego, serca czy układu oddechowego- ostrzega lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.


Ważne przedświąteczne wskazówki

  1. Choć na codzień tłuste powinnismy jeść, warto je tym razem zamienić na lżejsze - na przykład solę, mintaja lub morszczuka.
  2. Najlepiej zrezygnować ze smażonych potraw, np.: smażonego karpia możemy zastąpić pieczonym lub gotowanym, pierogi podać od razu po ugotowaniu, tj. bez smażenia i dodatku duszonej na tłuszczu cebuli, jajka faszerowane przygotować bez panierki z bułki tartej.
  3. Zamiast ciężkostrawnego majonezu warto sięgnąć choć w części po jogurt naturalny, np. w przypadku sałatki jarzynowej.
  4. Słodkie ciasta można także lekko przerobić, np. do sernika używając chudego sera, a makowiec zamieniając na biszkopt makowy z galaretką. Jeżeli nie chcemy jednak zrezygnować z , możemy go przygotować, ale pomijając słodką polewę.
  5. Sprawdza się także dodawanie znacznie mniejszej ilości cukru - nawet ¼ mniej w stosunku do przepisu jest niezauważalna dla podniebienia.
  6. Obciążające żołądek i wysokokaloryczne cukierki czy czekoladki możemy zamienić na samodzielnie przygotowane ciasteczka typu biszkoptowego lub inne z niezbyt dużą ilością tłuszczu.
  7. W keksie i pierniku można zmniejszyć ilość kandyzowanych owoców (na rzecz naturalnych bakalii) oraz cukru, miodu i innych słodkich dodatków.
  8. Kompot z suszu podawać w naturalnej formie, tj. bez dodatkowego cukru.
Świąteczne przejedzenie

Niestety wiele osób nie jest w stanie zachować umiaru w jedzeniu podczas świąt. Wcale to nie dziwi, w końcu Boże Narodzenie jest tylko raz do roku.

- W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata z dodatkiem melisy, mięty albo dziurawca. Warto także po prostu dać odpocząć swojemu żołądkowi - mówi lek. med. Agnieszka Lemańczyk.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy