Strona głównaZdrowieBorówki zapewnią zdrowe serce

Borówki zapewnią zdrowe serce

Codzienne jedzenie borówek czy jagód pozwala zachowac zdrowe serce.
Borówki zapewnią zdrowe serce [© Mara Zemgaliete - Fotolia.com]
Uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii w Norwich odkryli, że jedzenie 150 gramów lub jagód zmniejsza ryzyko chorób serca aż o 15 proc.

Takie owoce, jak borówki czy czarne jagody są bogate w przeciwutlenicze, które wykazujądziałanie ochronne dla układu krążenia. W przypadku codziennego ich jedzenia odnotowano istotną poprawą funkcji naczyniowych i zmniejszenie sztywności tętnic, co przekładało się na kilkunastoprocentowy spadek problemów sercowo-naczyniowych.

W trwających sześć miesięcy badaniach wzięło udział ponad sto osób otyłych lub z nadwagą w wieku 50-75 lat. Wszyscy mieli zespół metaboliczny, czyli odznaczali się co najmniej trzema z tych pięciu czynników zagrażających zdrowiu: nadciśnieniem, hiperglikemią, otyłością brzusznej, nadmiernym poziomem trójglicerydów lub niskim poziomem , czyli tzw. dobrego cholesterolu. Uczestników podzielono na trzy grupy, z których pierwsza codziennie jadła 150 gramów borówek lub jagód, druga połowę tej porcji, trzecia z kolei otrzymywała placebo.

Okazało się, że u osób z pierwszej grupy nastąpiła istotna poprawa funkcji śródbłonka, zmniejszenie sztywności tętnic oraz obniżenie stężenia cholesterolu HDL. Takie korzyści szczególnie dotyczyły uczestników, którzy nie zażywali statyn.

Ma to szczególne znaczenie dla ochrony zdrowia, ponieważ zespół metaboliczny zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, i cukrzycy. zaś są główną przyczyną śmierci na całym świecie - według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów.

Autotrzy wyjaśniają, że to kolejne badania, które pokazują zbawienny wpływ borówek i innych owoców jagodowych na zdrowie. Wcześniej dowiedziono, że regularnie ich jedzenie oznacza niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Najprawdopodobniej jest to związane z obecnością , antyutleniaczy, które odpowiadają za intensywny czerwony i niebieski kolor tych owoców.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy