09-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Już dwie niewielkie porcje soku z borówki brusznicy dają ochronę przed i .
Borówka brusznica występuje w Polsce dość powszechnie. Roślina zawiera wiele dobrych dla zdrowia składników. Wśród nich są m. in.: garbniki, kwasy organiczne, i sole mineralne, antocyjany, cukry, pektyny, witamina A, witamina P, .
Amerykańskie badania objęły 56 osób w średnim wieku 50 lat. Uczestników podzielono na dwie grupy. Pierwsza została poproszona o picie około 240 gramów soku z brusznicy. Pozostałym podawano napój-placebo, który miał barwę i smak podobny do soku.
U uczestników okresowo mierzono ciśnienie krwi i poziom oraz lipidów. Okazało się, że od czasu pierwszych pomiarów wspomniane wartości były lepsze wśród tych, którzy pili sok z borówki brusznicy.
Po ośmiu tygodniach odnotowano, że picie soku z brusznicy było związane z niższym o 10 procent ryzykiem zachorowania na choroby serca i o 15 procent niższym ryzykiem doświadczeniu . Ponadto sok istotnie zmniejszył częstość akcji serca i ciśnienie, a także obniżył poziomy i lipidów.
Jak sądzą eksperci, wszystkie wymienione korzyści są najprawdopodobniej zawdzięczane polifenololom, naturalnym substancjom o właściwościach przeciwutleniających, które wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Wyniki te oznaczają, że pomagają chronić organizm i mogą być przydatne do utrzymywania pod kontrolą różne typy zaburzeń, mówią badacze.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »