Jak wynika z badań, każde dodatkowe 10 gram rozpuszczalnego błonnika dziennie oznaczało zmniejszenie trzewnej tkanki tłuszczowej o 3,7% po pięcioletnim okresie. Skuteczne okazały się także ćwiczenia – zwiększenie długości umiarkowanego treningu owocowało zmniejszeniem tkanki tłuszczowej o 7,4% po upływie pięciu lat.
Podwyższony poziom tkanki tłuszczowej jest związany z nadciśnieniem, cukrzycą i otłuszczeniem wątroby. Jak podkreślają jednak badacze, proste modyfikacje w codziennym życiu mogą znacznie poprawić stan zdrowia i uchronić przed poważnymi chorobami.
10 gramów rozpuszczalnego błonnika można dołączyć do swojej diety dzięki dwóm małym jabłkom lub 150 gramom zielonego groszku. Umiarkowana aktywność wykonywana trzydzieści minut dziennie dwa do czterech razy w tygodniu przynosi znaczące prozdrowotne korzyści.
Dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego tłuszczu jest owies, ale także owoce oraz warzywa, takie jak: jabłka, truskawki, winogrona, gruszki, groch, fasola.
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.