27-06-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
W badaniu wzięło udział ponad 4 tysiące osób, które w latach 1989-1990 wypełniały kwestionariusze dotyczące stosowanej diety. W kolejnych latach (do 2015) odnotowywano rozwój chorób sercowo-naczyniowych, w tym udar, zawał mięśnia sercowego i zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych na skutek miażdżycy. Poza tym próbki krwi uczestników oceniano pod kątem markerów .
- Więcej błonnika pokarmowego wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Powszechna hipoteza głosi, że większa ilość błonnika zmniejsza stan zapalny, co w konsekwencji prowadzi do niższego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - mówi dr Rupak Shivakoti, współautor badań. - Teraz widzimy, że to jeden konkretny rodzaj pokarmowego -zbożowy - ale nie owocowy czy warzywny, jest powiązany z niższym stanem zapalnym - dodaje.
Istnieją dane sugerujące, że błonnik ogólnie może mieć działanie przeciwzapalne poprzez poprawę funkcjonowania jelit i przydanie uczucia sytości (skutkując zmniejszeniem spożycia tłuszczu i całkowitej energii) oraz poprawę profilu lipidowego i glukozy. Pozostaje jednak niejasne, dlaczego błonnik zbożowy, a nie warzywny lub owocowy jest powiązany z niższym poziomem stanu zapalnego. Co więcej, trzeba ocenić, czy zaobserwowane zależności wynikają z obecności samego błonnika zbożowego, czy też z innych składników odżywczych zawartych w żywności bogatej w tę substancję.
- Dodatkowo dowiedzieliśmy się, że stan zapalny odgrywa jedynie niewielką rolę w obserwowanej odwrotnej zależności między błonnikiem zbożowym a chorobami układu krążenia - zauważa Shivakoti. - Sugeruje to, że czynniki inne niż stan zapalny mogą odgrywać większą rolę w osłabieniu ryzyka - dodaje.
Na podstawie: