Strona głównaZdrowieBłonnik osłabia ryzyko chorób serca, ale tylko ten zbożowy, nie owocowy czy warzywny

Błonnik osłabia ryzyko chorób serca, ale tylko ten zbożowy, nie owocowy czy warzywny

Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Błonnik osłabia ryzyko chorób serca, ale tylko ten zbożowy, nie owocowy czy warzywny  [fot. Robert Owen-Wahl from Pixabay]
W badaniu wzięło udział ponad 4 tysiące osób, które w latach 1989-1990 wypełniały kwestionariusze dotyczące stosowanej diety. W kolejnych latach (do 2015) odnotowywano rozwój chorób sercowo-naczyniowych, w tym udar, zawał mięśnia sercowego i zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych na skutek miażdżycy. Poza tym próbki krwi uczestników oceniano pod kątem markerów .

- Więcej błonnika pokarmowego wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Powszechna hipoteza głosi, że większa ilość błonnika zmniejsza stan zapalny, co w konsekwencji prowadzi do niższego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - mówi dr Rupak Shivakoti, współautor badań. - Teraz widzimy, że to jeden konkretny rodzaj pokarmowego -zbożowy - ale nie owocowy czy warzywny, jest powiązany z niższym stanem zapalnym - dodaje.

Istnieją dane sugerujące, że błonnik ogólnie może mieć działanie przeciwzapalne poprzez poprawę funkcjonowania jelit i przydanie uczucia sytości (skutkując zmniejszeniem spożycia tłuszczu i całkowitej energii) oraz poprawę profilu lipidowego i glukozy. Pozostaje jednak niejasne, dlaczego błonnik zbożowy, a nie warzywny lub owocowy jest powiązany z niższym poziomem stanu zapalnego. Co więcej, trzeba ocenić, czy zaobserwowane zależności wynikają z obecności samego błonnika zbożowego, czy też z innych składników odżywczych zawartych w żywności bogatej w tę substancję.

- Dodatkowo dowiedzieliśmy się, że stan zapalny odgrywa jedynie niewielką rolę w obserwowanej odwrotnej zależności między błonnikiem zbożowym a chorobami układu krążenia - zauważa Shivakoti. - Sugeruje to, że czynniki inne niż stan zapalny mogą odgrywać większą rolę w osłabieniu ryzyka - dodaje.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy