20-07-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Fermentacja błonnika w jelitach przez bakterie, a następnie wytwarzanie określonych kwasów tłuszczowych (SCFA), w szczególności maślanu, chroni przed atopowym zapaleniem skóry u myszy.
Chociaż dobrze wiadomo, że mikrobiom jelitowy kształtuje układ odpornościowy, jego wpływ na skórę jest mniej znany.
- Wcześniej koncentrowaliśmy się na korzyściach zdrowotnych związanych z SCFA w jelitach, a także w i w układzie sercowo-naczyniowych - mówi profesor Ben Marsland z Monash University. - Zastanawialiśmy się, czy może to również dotyczyć skóry - dodaje.
Naukowcy karmili myszy dietą bogatą w fermentujący lub podawali im oczyszczone SCFA. - Skutkowało to silną ochroną przed alergicznym zapaleniem skóry - wskazuje profesor Marsland.
- W rezultacie bariera skórna została wzmocniona przed alergenami. Używaliśmy alergenów kurzu domowego, które normalnie przenikałyby przez tkankę skórną, aktywowały układ odpornościowy i wywoływały - zauważa prof. Marsland.
Aktywna poprawa bariery skórnej może mieć działanie ochronne przed środowiskowymi czynnikami wywołującymi alergie, a być może nawet i inne choroby skóry, których podłożem jest uszkodzona lub słaba bariera skórna. SCFA można podawać doustnie lub bezpośrednio na skórę w postaci kremu, pomijając jelita.
- Fakt, że wspomniane kwasy tłuszczowe można podawać miejscowo i są dobrze tolerowane, otwiera możliwości rozwoju strategii zapobiegawczych lub działań zmieniających przebieg choroby - zauważa prof. Marsland.
Na podstawie:
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »