06-11-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Teraz opracowywany jest test, który pozwoli zbadać drobnoustroje znajdujące się w jelitach każdego pacjenta, aby przewidzieć, u kogo wystąpi negatywna odpowiedź, aby można było dostosować zalecenia dietetyczne i leczenie do poszczególnych chorych.
Na całym świecie na (inflammatory bowel disease, IBD) cierpi 10 milionów ludzi. Objawy IBD mogą obejmować: ból brzucha, biegunkę, krwawe stolce, utratę na wadze. Długoterminowo choroba zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Dokładna przyczyna jest nieznana, ale niektóre czynniki ryzyka to: genetyka, niewłaściwa dieta, czynniki środowiskowe i zmiany w .
Osoby zmagające się mogą wkrótce uzyskać dostęp do spersonalizowanych wytycznych żywieniowych, które pozwolą im czuć się dobrze, dzięki nowym badaniom nad wpływem błonnika pokarmowego na chorobę.
- Wiemy, że dostarczanie sobie przynosi korzyści i sprzyja dobremu działaniu , jednak pacjenci z IBD dość często skarżą się na nadwrażliwość układu pokarmowego przy jedzeniu błonnika - mówi Heather Armstrong, współautorka badań.
- Tworząc test bakterii stolca, mamy nadzieję, że będziemy w stanie powiedzieć, jak dostosować dietę, aby zapobiec zaostrzeniom lub dalszemu nasileniu choroby. Sytuacja jest dynamiczna, więc możliwe, że pewnego jedzenia musisz unikać teraz, a za kilka miesięcy będziesz mógł/mogła je zjeść - wyjaśnia prof. Eytan Wine.
Naukowcy odkryli, że określone rodzaje błonnika znajdujące się w: karczochach, korzeniach cykorii, , szparagach i , są szczególnie trudne do fermentacji, jeśli brakuje niektórych drobnoustrojów w mikrobiomie lub działa on nieprawidłowo, co często dzieje się u pacjentów z IBD.
- Chcemy sprawdzić, dlaczego 20 do 40 procent pacjentów odczuwa nadwrażliwość, podczas gdy u pozostałej części chorych błonnik może oddziaływać korzystnie - wskazuje Armstrong.
Na podstawie: