Strona głównaZdrowieBłonnik chroni przed różnymi chorobami

Błonnik chroni przed różnymi chorobami

Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Błonnik chroni przed różnymi chorobami [fot. Vu DOAN from Pixabay]
Ewoluowaliśmy, aby polegać na składnikach odżywczych, które wytwarzają dla nas nasze mikrobiomy. Jednak zmiany w diecie polegające na zmniejszeniu produktów bogatych w sprawiły, że przestaliśmy dostarczać drobnoustrojom naszego organizmu tego, czego potrzebują - mówi Zack Holmes z Duke University.

Kiedy bakterie jelitowe otrzymują błonnik, produkują więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami jelit, , a także . W szczególności wytwarzają więcej kwasu tłuszczowego zwanego maślanem - jest on paliwem dla samych komórek jelitowych. Maślan poprawia odporność jelit na patogeny, osłabia stan zapalny i poprawia stan komórek wyściełających jelita gospodarza.

Jak się okazuje nie ma też specjalnego znaczenia, jaki suplement z błonnikiem wybieramy. - Nie widzieliśmy dużej różnicy między testowanymi przez nas produktami tego typu. Niezależnie od rodzaju suplementu mikrobiom wytwarzał większą ilością maślanu - mówi prof. Lawrence David z Duke University.

Przeciętny dorosły Amerykanin dostarcza sobie jedynie 20 do 40 procent dziennej zalecanej ilości błonnika, co uważa się za główną przyczynę wielu powszechnych dolegliwości zdrowotnych, w tym: otyłości, chorób układu krążenia, zaburzeń trawienia i raka okrężnicy. Aby zagwarantowanie sobie odpowiednią dawkę tego składnika, stworzono suplementy, które mogą zwiększyć produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Testy pokazały, że przyjmowanie dowolnego suplementu zwiększyło ilość maślanu. - To nie musi być suplement. Może to być po prostu żywność bogata w błonnik. Ludzie, którzy już jedli dużo błonnika pochodzącego z roślin takich jak , zielone warzywa liściaste i cytrusy, mieli bardzo zdrowy mikrobiom - wyjaśnia Holmes.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy