10-09-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Białka zwierzęce efektywniej niż te roślinne wspomagają utrzymanie szkieletowych wraz z wiekiem, mówią eksperci.
Jakkolwiek wiadomo, że dieta roślinna jest korzystna dla środowiska, nie jest jasne, na ile służy utrzymaniu silnych mięśni u osób starszych. Naukowcy ogólnie pozostają w zgodzie co do tego, że głównym czynnikiem powodującym utratę mięśni wraz z wiekiem - przynajmniej w przypadku zdrowych osób - jest zmniejszenie ilości białek mięśniowych zbudowanych z aminokwasów. Te aminokwasy pochodzą z , które jemy, a także są kształtowane podczas ćwiczeń.
Według uczonych z King's College London przejście z diety opartej na białku zwierzęcym na dietę roślinną, bez dostosowywania całkowitego spożycia białka, najprawdopodobniej będzie szkodliwe dla w okresie starzenia się. Jakkolwiek białka z soi i pszenicy wspierają budowę tkanki mięśniowej, nie czynią tego w tak dużym stopniu, jak wspomniany składnik pochodzący z mięsa. Jak uważają uczeni, najkorzystniejsze jest jedzenie zarówno białek pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi komplementarnego i pełnego profilu wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Naukowcy doszli do takich wniosków, analizując zmiany w mięśniach uczestników stosujących różne diety. Od badanych osób pobrano próbki krwi i wykonano biopsję mięśni szkieletowych, aby ocenić, jak szybko mięśnie budują się z aminokwasów. Okazało się, że proces ten jest intensywniejszy, gdy w diecie znajduje się mięso.
Na podstawie: