Strona głównaZdrowieBiałko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie

Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie

Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie [© focha - Fotolia.com, Jesiena zupa] Jesień to pora roku, w której nasz organizm przez gwałtowne zmiany temperatur jest podatny na spadek odporności, jak i niechciany wzrost masy ciała. Dlaczego tak się dzieje? Po lecie nasz organizm przyzwyczajony jest do wysokich temperatur, dużej dawki słońca i lekkich posiłków. Gdy przychodzi jesień i jest zimno szybko łapiemy wirusy, więcej czasu spędzamy w domu, mniej się ruszamy i mamy większy apetyt, przez co sięgamy po wysokokaloryczne posiłki i przekąski. Aby uniknąć zbędnych kilogramów i zwiększyć odporność organizmu, warto wzbogacić swoją dietę o ważny składnik, jakim jest białko.

Białko niezastąpiony składnik w jesiennej diecie

Podstawowym budulcem wszystkich narządów ludzkich jest . To właśnie ono jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uczestniczy w procesie przemiany materii i stanowi niezbędne źródło energii. Białko wspomaga i chroni organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Niedobór białka w organizmie powoduje jego niedożywienie, przez co ustaje praca jelit i pojawiają się infekcje oraz choroby. Dlatego zdrowa, jesienna dieta powinna uwzględniać białko pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.

Produkty z dużą ilością białka, które warto znać

Ustalając jadłospis warto zwrócić uwagę, czy zawarte w nim produkty posiadają białko. To pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego znajduje się w mięsie, rybach, owocach morza, jajach i mleku. Osobom, które w swojej diecie nie uwzględniają mięsa poleca się niepełnowartościowe białko roślinne, które występuje w warzywach, owocach, orzechach czy roślinach strączkowych. Najbardziej zbliżone wartości do białka zwierzęcego posiada , który jest skarbnicą wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla mięsa, ponieważ w 100 g bobiku jest 7,60 g białka. Podobne wartości znajdują się w cieciorce, inaczej nazywanej grochem włoskim, która również zawiera spore ilości białka potrzebnego w naszym organizmie.

Komponując jesienną dietę, warto pamiętać o białku, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, służy odpowiedniej przemianie materii oraz zwiększa naszą odporność. Białko odnajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego lub w produktach roślinnych, np. ze świata kuchni orientu, takich jak czy bobik. Dieta bogata w białko to zdrowe rozwiązanie dla każdego.

Jasmeen

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy