16-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Dlaczego białko ma tak istotne znaczenie? Pozwala ono powstrzymywać następujący wraz z wiekiem spadek masy mięśniowej, który sprawia, że ludzie słabną i mają więcej problemów z wykonywaniem codziennych czynności.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników Newcastle University, odpowiednie dawki w diecie pomagają aktywnie i zdrowo .
W pięcioletnich badaniach wzięło udział kilkaset osób, które skończyły 85 lat. Jedna czwarta uczestników spożywała zbyt małe ilości białka. Okazało się, że ci, którzy mieli więcej tego składnika w diecie, cechowali się niższym ryzykiem niż osoby stosujące jadłospis z niewielką ilością białka.
Zgodnie z zalceniami, ludzie w starszym wieku powinni jeść niemal 1 gram białka na każdy kilogram swojej wagi. Nie jest to wymagająca rekomendacja. Warto po prostu zorientować się, jakie produkty zawierają ten składnik: przykładowo, w stu gramach kurczaka jest 31 gramów białka.
Białko jest też niezbędne, żeby zyskać najlepsze efekty aktywności fizycznej. Trzeba pamiętać, że organizm wykorzystuje ten składnik najefektywniej, gdy spożywa się go w regularnych odstępach, dlatego poleca się, by dzienną dawkę podzielić na cztery równe ilości na , obiad, popołudniową przekąskę i kolację. W przypadku wykonywania intensywnych ćwiczeń, można dodatkowo spożyć 50 g białka przed pójściem spać, aby pomóc w nocnej regeneracji mięśni.
Do najlepszych źródeł białka należą: , drób, wołowina (chuda), jaja, nabiał, tofu, kwinoa, orzechy, .
O badaniach napisano w Journal of the American Geriatrics Society.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »