16-08-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - pierwsze poważne zatrucia. Ministerstwo zdrowia przygotowało zestawienie zasad bezpiecznego grzybobrania, których stosowanie pomoże uniknąć śmiertelnego niekiedy niebezpieczeństwa.
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZNEGO GRZYBOBRANIA
- Zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy w 100% pewni, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone - to właśnie młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni ograniczyć się do zbiarania wyłącznie grzybów rurkowych, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia w ogóle;
- Unikać "ludowych" metod rozpoznawania (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mogą mieć wrecz przyjemny, słodkawy smak);
- zbierać do przewiewnych koszyków, nigdy zaś do w reklamówek foliowych, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów.
- Nie zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów np. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w przydrożnych rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
- Nie wyrywać i nie i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
- W razie czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
Kiedy po zjedzeniu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza, nawet gdy wydaje się że już jest wszystko w porządku. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.