21-08-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.

Na trzydzieści badanych batoników zbożowych zaledwie jeden nie miał wysokiej zawartości cukru, w przypadku 16 produktów 30-procent składu stanowił .
W jednym z batoników odkryto niemal cztery łyżeczki cukru (18 g) - to więcej niż w małej (150 ml) puszcze coli (15,9 g). Ilość ta stanowi 20% dziennej rekomendowanej dawki cukru.
Inna tabliczka aż w jednej trzeciej stanowiła tłuszcz. Jakkolwiek jego część pochodziła z orzeszków ziemnych i orzechów laskowych, co stanowi cenioną wartość odżywczą, w tabliczce znalazły się inne tłuszcze roślinne i szkodliwe tłuszcze uwodornione.
Sześć na siedem badanych produktów reklamowanych jako przygotowane specjalnie dla dzieci zawierały znaczne ilości .
Jak wskazują autorzy badań, promocja ma ogromny wpływ na konsumentów. Wielu ludzi postrzega batoniki zbożowe jako element zdrowej i nie sprawdza etykiet ze składnikami. Tymczasem umieszczenie tabliczki zbożowej w codziennym menu może zaburzać np. proces odchudzania i przeszkadzać w ocenie ilości przyjmowania określonych składników odżywczych.
Badania przeprowadziła organizacja Which? zajmująca się prawami konsumentów.