12-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Zastosowanie bakalii wydaje się być nieograniczone. Znakomicie sprawdzają się w kuchni i stanowią niezbędny dodatek do ciast m.in. keksów, mazurków, czy pierników. Mogą stanowić też element dekoracyjny ciastek, deserów oraz lodów. Bakalie są również idealną propozycją dla zwolenników zdrowych i smacznych przekąsek.
Dzięki swej naturalnej są polecane do bezpośredniego spożycia jako zdrowa alternatywa dla kalorycznych słodkości. Dużą zaletą tych orientalnych przysmaków jest to, iż zawierają dużo witamin, błonnika, antyoksydantów oraz dobroczynnych tłuszczów nienasyconych.
Skąd się wzięły tak doceniane obecnie przekąski? pochodzą z regionów Azji Środkowej. Przez zamieszkującą tam ludność starożytną były uznawane za towar luksusowy i stanowiły urozmaicenie diety ludzi bogatych i wpływowych. Początkowo słowem “bakalie” określano tylko suszone owoce, ale z czasem do grupy bakalii zaczęto też zaliczać wszelkie odmiany orzechów, ziarna słonecznika, , pestki dyni oraz migdały.