Strona głównaZdrowieBakalie - pyszne i zdrowe

Bakalie - pyszne i zdrowe

Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Bakalie - pyszne i zdrowe [© Dušan Zidar - Fotolia.com] Zastosowanie bakalii wydaje się być nieograniczone. Znakomicie sprawdzają się w kuchni i stanowią niezbędny dodatek do ciast m.in. keksów, mazurków, czy pierników. Mogą stanowić też element dekoracyjny ciastek, deserów oraz lodów. Bakalie są również idealną propozycją dla zwolenników zdrowych i smacznych przekąsek.

Dzięki swej naturalnej są polecane do bezpośredniego spożycia jako zdrowa alternatywa dla kalorycznych słodkości. Dużą zaletą tych orientalnych przysmaków jest to, iż zawierają dużo witamin, błonnika, antyoksydantów oraz dobroczynnych tłuszczów nienasyconych.

Skąd się wzięły tak doceniane obecnie przekąski? pochodzą z regionów Azji Środkowej. Przez zamieszkującą tam ludność starożytną były uznawane za towar luksusowy i stanowiły urozmaicenie diety ludzi bogatych i wpływowych. Początkowo słowem “bakalie” określano tylko suszone owoce, ale z czasem do grupy bakalii zaczęto też zaliczać wszelkie odmiany orzechów, ziarna słonecznika, , pestki dyni oraz migdały.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy