Strona głównaZdrowieAwokado pomaga w zdrowszym rozmieszczeniu tłuszczu w ciele

Awokado pomaga w zdrowszym rozmieszczeniu tłuszczu w ciele

Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Awokado pomaga w zdrowszym rozmieszczeniu tłuszczu w ciele [fot. tookapic from Pixabay]
W badaniu wzięło udział ponad sto osób z nadwagą i otyłością. Testy obejmowały jeden zaprojektowany przez uczonych posiłek, w ramach którego przez 12 tygodni części badanych podawano awokado jako część codziennego posiłku. Jak się okazało w przypadku kobiet, panie, którym serwowano wspomniany owoc, cechowały się zmniejszeniem ilości trzewnego tłuszczu w jamie brzusznej.

- Celem nie była utrata wagi; byliśmy zainteresowani zrozumieniem, jak jedzenie awokado wpływa na sposób, w jaki organizm przechowują tkankę tłuszczową. Lokalizacja tłuszczu w ciele zaś odgrywa ważną rolę w zdrowiu - mówi prof. Naiman Khan, współautor badań.

- W jamie brzusznej istnieją dwa rodzaje tłuszczu: ten, który gromadzi się tuż pod skórą, zwany tłuszczem podskórnym, oraz ten, który akumuluje się głębiej w jamie brzusznej, zwany tłuszczem trzewnym, który otacza narządy wewnętrzne. Ten drugi oznacza większe narażenie na zachorowanie na cukrzycę oraz rozwój różnych chorób. Dlatego byliśmy zainteresowani ustaleniem, czy stosunek tłuszczu podskórnego do trzewnego zmienia się wraz z jedzeniem awokado - dodaje prof. Khan.

Na początku i na końcu badań u uczestników zmierzono , ich tolerancję glukozy, i markery .

Kobiety, które codziennie jadły jedno , odznaczały się redukcją trzewnej tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej i zmniejszeniem stosunku tłuszczu trzewnego do podskórnego, co wskazuje redystrybucję tłuszczu z dala od narządów. W przypadku mężczyzn jednak nie odnotowano takiej zmiany, u obu płci zaś poprawie nie uległa tolerancji glukozy.

- Podczas gdy codzienne jedzenie awokado nie zmieniło poziomu tolerancji glukozy, okazało się, że jedzenie tego owocu tak często, oddziałało na sposób, w jaki tkanka tłuszczowa jest przechowywana u kobiet i to w korzystny sposób dla ich zdrowia - mówi prof. Khan. - Trzeba pokazać, że działania dietetyczne mogą modyfikować rozkład tłuszczu. Zaobserwowano to jednak tylko u kobiet, co wskazuje na to, że płeć odgrywa rolę w reakcjach na dietę - dodaje prof. Khan.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy