Strona głównaZdrowieAntyrakowe właściwości pomidorów niższe, gdy warzywa te są jedzone z mięsem

Antyrakowe właściwości pomidorów niższe, gdy warzywa te są jedzone z mięsem

Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Antyrakowe właściwości pomidorów niższe, gdy warzywa te są jedzone z mięsem [fot. Couleur z Pixabay]
to , który odpowiada za czerwoną barwę pomidorów. Wiele badań wykazało, że likopen pomaga uchronić się przed różnymi rodzajami raka, w tym przed czerniakiem i nowtworem prostaty. Jak się okazuje jednak, żelazo osłabia zalety likopenu, zmniejszając jego wchłanianie. Zatem jedzenie pomidorów z mięsem, które jest przecież bogate w ten minerał, może zaprzepaścić prozdrowotne korzyści, mówią badacze z Ohio State University.

Odżywianie się może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu chorobom, ale ważne jest, aby zebrać jak najwięcej adekwatnych informacji na temat tego, co i jak oddziałuje na nasz organizm, mówią autorzy.

Żelazo to niezbędny element diety - bierze udział w różnych podstawowych funkcjach organizmu, takich jak wytwarzanie energii. Równocześnie jednak zaburza pewne procesy komórkowym, żelazo może niszczyć określone substancje.

Uczeni przeprowadzili testy z udziałem siedmiu osób. Części podano ekstrakt pomidorowy wraz z suplementem zawierającym żelazo, części zaś bez suplementu. Następnie przeanalizowano próbki krwi i wydzieliny trawienne uczestników. Jak dostrzeżono, poziom likopenu w przypadku jednoczesnego przyjmowania żelaza był znacznie niższy i to nawet dwukrotnie w prównaniu do grupy otrzymującej jedynie ekstrakt z .

jest drugim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i czwartym najczęściej występującym rakiem w ogóle. W 2018 roku odnotowano 1,3 miliona nowych przypadków choroby. skóry jest dziewiętnastym najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet, w ubiegłym roku odnotowano prawie 300 tysięcy nowych przypadków.

Na temat badań opublikowano w magazynie Molecular Nutrition and Food Research.

Przeczytaj także


Czerniak - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Czerniak to złośliwy nowotwór skóry. Choroba rozwija się zwykle w obszarze znamion barwnikowych nazywanych potocznie pieprzykami. Jeśli zostanie wykryty w bardzo wczesnym okresie, może być w pełni wyleczalny. czytaj dalej »


Nowotwór prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy