Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaZdrowieAntocyjany - naturalny środek na choroby cywilizacyjne

Antocyjany - naturalny środek na choroby cywilizacyjne

Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Podobną rolę pełnią w organizmie człowieka. Substancje te są pomocne w przyswajaniu witaminy C, a także chronią przed jej utlenianiem. Antocyjany działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiegają krwawieniom. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Dzięki swoim właściwościom są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.

DLA KOGO ANTOCYJANY

• Wszyscy, którzy są zabiegani i żyją w napięciu, a w związku z tym są narażeni na najgroźniejsze choroby cywilizacyjne.

Antocyjany to jedne z najsilniejszych antyutleniaczy.

• Wszyscy, którzy chcą zachować urodę.

Antocyjany uczestniczą w syntezie kolagenu, który odpowiada za stan i wygląd naszej skóry. Poprawiają także wygląd włosów i paznokci.

• Wszyscy, którzy chcą zachować dobry wzrok.

Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny.

• Wszyscy, którzy chcą być zdrowi i aktywni.

Antocyjany podtrzymują działanie adrenaliny i wykazują aktywność antywirusową.

ŹRÓDŁA ANTOCYJANÓW

Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślinnym. Nie stwierdzono ich tylko u glonów i w rodzinach roślin kaktusowatych i komosowatych. W grupie antocyjanów wyróżniono związki o różnych typach budowy, każdy z nich jest charakterystyczny dla innych roślin. Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tych dobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek.

Antocyjany, podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Już teraz możemy delektować się świeżymi owocami jagodowymi tj.: truskawki, poziomki, porzeczki oraz borówki czernice, które są skarbnicą antocyjanów. Jednak sezon na nie jest krótki. Dlatego, w ciągu całego roku warto sięgać po napoje wyprodukowane na bazie tych owoców.

DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO SOK BOGATY W ANTOCYJANY

Zdaniem eksperta, Prof. Jana Oszmiańskiego - Kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bioaktywne antocyjany zawarte w owocach i warzywach są niedocenianym środkiem profilaktycznym nie tylko groźnych chorób cywilizacyjnych ale także dla zachowania dobrego wzroku szczególnie gdy dużo pracujemy na komputerze.

• Soki o czerwonej barwie, z cząstkami owoców, przecierowe i mętne są szczególnie dobrym źródłem fitoskładników, zawierają znacznie więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli.

• Antocyjany występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z ich mocy, bez potrzeby kupowania, mycia lub obierania owoców i warzyw.

• Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców jagodowych warto pić o każdej porze dnia a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, promieniowanie słoneczne i pracujemy przy komputerze.

CZY WIESZ, ŻE

Truskawki, obok poziomek zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jagodowych pod względem zawartości żelaza i fosforu (odpowiednio 0,7 i 25 mg w 100 g świeżej masy), Mają one kilka razy więcej tych składników niż np. mięso.

Truskawki pod względem zawartości witaminy C (40-100 mg w 100 g świeżej masy) przewyższają cytrynę, chociaż ustępują czarnej porzeczce.

Czarne porzeczki są polecane w przeziębieniach - antocyjany zawarte w tych owocach wykazują szczególnie wysoką aktywność ochronną ponieważ występują w nich w towarzystwie witaminy C, a jej poziom jest tutaj szczególnie wysoki - nawet cztery razy wyższy niż w cytrynie.

źródło: otopr

Zobacz także

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DWA + TRZY =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Użytkownicy senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X