Strona głównaZdrowieAntocyjany - naturalny środek na choroby cywilizacyjne

Antocyjany - naturalny środek na choroby cywilizacyjne

Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Antocyjany - naturalny środek na choroby cywilizacyjne [© Elke Dennis - Fotolia.com] Podobną rolę pełnią w organizmie człowieka. Substancje te są pomocne w przyswajaniu witaminy C, a także chronią przed jej utlenianiem. Antocyjany działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiegają krwawieniom. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Dzięki swoim właściwościom są bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.

DLA KOGO ANTOCYJANY

• Wszyscy, którzy są zabiegani i żyją w napięciu, a w związku z tym są narażeni na najgroźniejsze choroby cywilizacyjne.

Antocyjany to jedne z najsilniejszych antyutleniaczy.

• Wszyscy, którzy chcą zachować urodę.

Antocyjany uczestniczą w syntezie kolagenu, który odpowiada za stan i wygląd naszej skóry. Poprawiają także wygląd włosów i paznokci.

• Wszyscy, którzy chcą zachować dobry wzrok.

Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny.

• Wszyscy, którzy chcą być zdrowi i aktywni.

Antocyjany podtrzymują działanie adrenaliny i wykazują aktywność antywirusową.

ŹRÓDŁA ANTOCYJANÓW

Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślinnym. Nie stwierdzono ich tylko u glonów i w rodzinach roślin kaktusowatych i komosowatych. W grupie antocyjanów wyróżniono związki o różnych typach budowy, każdy z nich jest charakterystyczny dla innych roślin. Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie tj: aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina. Tych dobroczynnych substancji można szukać także w owocach winogron i truskawek.

Antocyjany, podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Już teraz możemy delektować się świeżymi owocami jagodowymi tj.: truskawki, poziomki, porzeczki oraz borówki czernice, które są skarbnicą antocyjanów. Jednak sezon na nie jest krótki. Dlatego, w ciągu całego roku warto sięgać po napoje wyprodukowane na bazie tych owoców.

DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO SOK BOGATY W ANTOCYJANY

Zdaniem eksperta, Prof. Jana Oszmiańskiego - Kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bioaktywne antocyjany zawarte w owocach i warzywach są niedocenianym środkiem profilaktycznym nie tylko groźnych chorób cywilizacyjnych ale także dla zachowania dobrego wzroku szczególnie gdy dużo pracujemy na komputerze.

• Soki o czerwonej barwie, z cząstkami owoców, przecierowe i mętne są szczególnie dobrym źródłem fitoskładników, zawierają znacznie więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli.

• Antocyjany występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z ich mocy, bez potrzeby kupowania, mycia lub obierania owoców i warzyw.

• Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców jagodowych warto pić o każdej porze dnia a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, promieniowanie słoneczne i pracujemy przy komputerze.

CZY WIESZ, ŻE

Truskawki, obok poziomek zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jagodowych pod względem zawartości żelaza i fosforu (odpowiednio 0,7 i 25 mg w 100 g świeżej masy), Mają one kilka razy więcej tych składników niż np. mięso.

Truskawki pod względem zawartości witaminy C (40-100 mg w 100 g świeżej masy) przewyższają cytrynę, chociaż ustępują czarnej porzeczce.

Czarne porzeczki są polecane w przeziębieniach - antocyjany zawarte w tych owocach wykazują szczególnie wysoką aktywność ochronną ponieważ występują w nich w towarzystwie witaminy C, a jej poziom jest tutaj szczególnie wysoki - nawet cztery razy wyższy niż w cytrynie.

źródło: otopr

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy