24-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Agencja uzasadnia swoją decyzję wykazanym w badaniach niekorzystnym wpływem na zdrowie. Eksperci sądzą, że nowe prawo pozwoli na ograniczenie choroby niedokrwiennej serca choroby i zmniejszenie liczby zgonów z powodu .
Jak podaje Mayo Clinic, tłuszcze trans są powszechne w: wypiekach (ciastach, ciasteczkach, krakersach), przekąskach (różnego rodzaju , ); smażonych potrawach (frytkach, pączkach i smażonym kurczaku), śmietance (niemlecznej) i utwardzanej margarynie.
Lekarze informują, że już niewielkie dawki tłuszczów trans wraz z czasem mogą niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia.
Już w 2006 roku wytwórcy produktów spożywczych na rynek amerykański zostali zobligowani do umieszczania na etykietach informacji o zawartości tłuszczów trans. Jak szacuje FDA, w latach 2003-2012 spożycie tłuszczów tłuszcze zmniejszyło się aż o 78 procent. Agencja uważa, że nastąpiło to właśnie w związku z nowymi zasadami etykietowania i przeformułowaniem informacji w branży żywnościowej. Jednocześnie FDA rekomenduje: „chociaż spożycie tłuszczów trans znacznie spadło, obecna konsumpcja pozostaje problemem zdrowia publicznego. Instytut Medycyny zaleca, by spożywanie tłuszczów trans być tak niskie, jak to tylko możliwe w zbilansowanej diecie".
Dietetycy zalecają, by zawsze sprawdzali listę składników żywności pod kątem obecności w niej uwodornionych olejów. Dzięki temu będą mogli bardziej świadomie wybierać produkty i ograniczyć te niekorzystnie wpływające na zdrowie.