04-07-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm.
Zawarte w aloesie polisacharydy modulują biologiczną aktywność pozostałych zawartych w nim związków tak, aby efektywnie ze sobą współdziałały. W podobny sposób aloes balansuje reakcje zachodzące w organizmie - np. blokuje ból i powstawanie stanów zapalnych.
Wśród polisacharydów wyróżnia się acemannan, określany jako jeden z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego. Acemannan stymuluje aktywność makrofagów oraz limfocytów T, czyli komórek zatruwających i zwalczających zarazki. Polisacharydy zawarte w aloesie wykazują też cechy adoptogenne, czyli przystosowawcze. Oznacza to, że aloes potrafi zadziałać odpowiednio w zależności od rodzaju dolegliwości, dzięki czemu organizm będzie w stanie zwalczyć nawet szybko mutujące się odmiany wirusów. Sok z miąższu tej unikalnej rośliny idealnie sprawdzi się w stanach osłabienia i przemęczenia, ponieważ pomoże organizmowi w regeneracji i nabraniu nowych sił.
Sok aloesowy reguluje pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego życia. Przede wszystkim poprawia ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie, a także łagodzi objawy niestrawności i uczucia ciężkości po posiłkach. Regularne picie soku przyspiesza procesy trawienia białek oraz usprawnia oczyszczanie jelit, w ten sposób wspomagając odchudzanie. Preparat pomaga także utrzymywać zdrową równowagę bakteryjną w jelicie grubym oraz optymalnie przyswoić składniki odżywcze dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Osoby cierpiące na wrzody docenią sok aloesowy ze względu na jego właściwości kojące.
Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu
Tagi:
aloes, sok z aloesu, ból, walka z bólem, układ pokarmowy, trawienie, metabolizm, skóra, zdrowa skóra, skóra wrażliwa, obrzęk, gojenie, wrzody, egzema, otyłość
Przeczytaj także
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »