30-12-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Aby określić wpływ na układ pokarmowy podczas spożywania obfitych posiłków, przebadano 20 osób, które piły wino lub czarną herbatę przy raczeniu się serowym fondue, a następnie serwowano im likier wiśniowy lub wodę.
W badaniu wzięło udział 20 zdrowych osób w wieku 23 - 58 lat. Żaden z uczestników nie miał historii nadużywania lub chorób żołądka, ani nie przyjmował leków na receptę. Średni wskaźnik masy ciała () wynosił 23,6.
Medycy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurychu testowali uczestników przez dwa dni w odstępie co najmniej jednego tygodnia. Połowa grupy piła białe wino do fondue, a druga połowa - czarną herbatę. Likier wiśniowy lub wodę podawano 90 minut później.
Wyniki pokazały, że proces trawienia przebiegał znacznie wolniej w grupie, która piła alkohol, jedząc fondue. Jednak okazało się też, że napoje wyskokowe nie przyczyniły się do nasilenia problemów z niestrawnością, takich jak , odbijanie się, czy .
Jak zapewniają autorzy, zdrowe osoby mogą cieszyć się tym tradycyjnym posiłkiem z wybranym przez siebie trunkiem bez nadmiernej obawy o poposiłkowy dyskomfort trawienny.
Na podstawie: