Strona głównaZdrowieAlkohol a ryzyko migotania przedsionków

Alkohol a ryzyko migotania przedsionków

Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Alkohol a ryzyko migotania przedsionków [fot. Wolfgang Claussen from Pixabay]
Picie znacznie zwiększa ryzyko zaburzeń rytmu serca w ciągu kilku godzin. Według autorów, ograniczenie lub unikanie alkoholu może pomóc złagodzić jego szkodliwe skutki dla pracy serca.

- Wbrew powszechnemu przekonaniu, że jest związane z nasilonym spożyciem alkoholu, wydaje się, że już jeden napój alkoholowy może zwiększyć ryzyko tej dolegliwości - mówi kardiolog prof. Gregory Marcus.

- Nasze wyniki pokazują, że migotanie przedsionków może nie być ani przypadkowe, ani nieprzewidywalne. Najwyraźniej istnieją identyfikowalne i modyfikowalne sposoby zapobiegania ostremu epizodowi arytmii serca - wskazuje prof. Marcus.

Migotanie przedsionków jest najczęstszą arytmią serca, ale do tej pory koncentrowano się na czynnikach ryzyka rozwoju choroby i metodach jej leczenia, a nie na tym, co może wywoływać epizod dolegliwości. Choroba zaś może prowadzić do zmniejszenia jakości życia, zwiększenia kosztów opieki zdrowotnej, , a nawet śmierci.

Dotychczasowe badania wykazały, że przewlekłe spożywanie alkoholu może być czynnikiem sprzyjającym rozwinięciu się tej choroby, a prof. Marcus wraz z kolegami wykazał, że wiąże się to z wyższym prawdopodobieństwem pierwszej diagnozy arytmii przedsionkowej.

Teraz w ramach testów każdy ze stu uczestników nosił monitor elektrokardiogramu (EKG) przez około cztery tygodnie, naciskając przycisk za każdym razem, gdy wypijał napój alkoholowy. Wszyscy byli również wyposażeni w czujnik alkoholu. Okresowo wykonywano u uczestników badania krwi pokazujące spożycie alkoholu w poprzednich tygodniach. Uczestnicy pili średnio jednego drinka dziennie przez cały okres badania.

Odkryto, że epizod migotania przedsionków był dwukrotnie bardziej prawdopodobny po jednym drinku i trzykrotnie po dwóch lub więcej drinkach w ciągu najbliższych czterech godzin od wypicia napoju wyskokowego. Epizody migotania przedsionkowego były również związane ze zwiększonym stężeniem alkoholu we krwi.
Skutki wydają się być dość jasne: im więcej spożywanego alkoholu, tym wyższe ryzyko wystąpienia ostrego epizodu migotania przedsionków - mówi prof. Marcus. - Obserwacje te odzwierciedlają to, co pacjenci zgłaszali od dekad, ale jest to pierwszy obiektywny, wymierny dowód na to, że picie nawet niewielkich ilości alkoholu wpłynąć na prawdopodobieństwo wystąpienia epizodu choroby - wyjaśnia prof. Marcus.
Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy