07-09-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Picie znacznie zwiększa ryzyko zaburzeń rytmu serca w ciągu kilku godzin. Według autorów, ograniczenie lub unikanie alkoholu może pomóc złagodzić jego szkodliwe skutki dla pracy serca.
- Wbrew powszechnemu przekonaniu, że jest związane z nasilonym spożyciem alkoholu, wydaje się, że już jeden napój alkoholowy może zwiększyć ryzyko tej dolegliwości - mówi kardiolog prof. Gregory Marcus.
- Nasze wyniki pokazują, że migotanie przedsionków może nie być ani przypadkowe, ani nieprzewidywalne. Najwyraźniej istnieją identyfikowalne i modyfikowalne sposoby zapobiegania ostremu epizodowi arytmii serca - wskazuje prof. Marcus.
Migotanie przedsionków jest najczęstszą arytmią serca, ale do tej pory koncentrowano się na czynnikach ryzyka rozwoju choroby i metodach jej leczenia, a nie na tym, co może wywoływać epizod dolegliwości. Choroba zaś może prowadzić do zmniejszenia jakości życia, zwiększenia kosztów opieki zdrowotnej, , a nawet śmierci.
Dotychczasowe badania wykazały, że przewlekłe spożywanie alkoholu może być czynnikiem sprzyjającym rozwinięciu się tej choroby, a prof. Marcus wraz z kolegami wykazał, że wiąże się to z wyższym prawdopodobieństwem pierwszej diagnozy arytmii przedsionkowej.
Teraz w ramach testów każdy ze stu uczestników nosił monitor elektrokardiogramu (EKG) przez około cztery tygodnie, naciskając przycisk za każdym razem, gdy wypijał napój alkoholowy. Wszyscy byli również wyposażeni w czujnik alkoholu. Okresowo wykonywano u uczestników badania krwi pokazujące spożycie alkoholu w poprzednich tygodniach. Uczestnicy pili średnio jednego drinka dziennie przez cały okres badania.
Odkryto, że epizod migotania przedsionków był dwukrotnie bardziej prawdopodobny po jednym drinku i trzykrotnie po dwóch lub więcej drinkach w ciągu najbliższych czterech godzin od wypicia napoju wyskokowego. Epizody migotania przedsionkowego były również związane ze zwiększonym stężeniem alkoholu we krwi.
Skutki wydają się być dość jasne: im więcej spożywanego alkoholu, tym wyższe ryzyko wystąpienia ostrego epizodu migotania przedsionków - mówi prof. Marcus. - Obserwacje te odzwierciedlają to, co pacjenci zgłaszali od dekad, ale jest to pierwszy obiektywny, wymierny dowód na to, że picie nawet niewielkich ilości alkoholu wpłynąć na prawdopodobieństwo wystąpienia epizodu choroby - wyjaśnia prof. Marcus.
Na podstawie: