26-08-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wypicie drinka wieczorem to dla wielu sposób na odprężenie. Nie każdy jednak może cieszyć się takim czasem na relaks, np. ze względu na choroby, z jakimi się zmaga. Przykładowo, jak mają się sprawy z diabetykami - czy obecność cukrzycy wyklucza wszelki alkohol?
Osoby z cukrzycą powinny być bardzo ostrożne w serwowaniu sobie alkoholu - większość napojów wyskokowych nie dostarcza pożądanych wartości odżywczych i ma dużo kalorii. Jednak umiarkowana ilość czegoś mocniejszego nie powinna mieć znacznego wpływu na poziom cukru we krwi u osób z typu 1 czy 2.
wpływa inaczej na każdego, w zależności od wieku, płci, masy ciała i indywidualnej reakcji organizmu. Wątroba skupia się najpierw na detoksykacji krwi z alkoholu, więc metabolizowanie żywności zostaje na drugim planie. W efekcie zaś częste raczenie się większą ilością alkoholu moze prowadzić do zyskania na wadze.
Alkohol hamuje zdolność wątroby do uwalniania glukozy do krwiobiegu i może powodować niski poziom cukru we krwi, czyli hipoglikemię. Ponieważ alkohol obniża poziom glukozy we krwi, osoby z cukrzycą nigdy nie powinny spożywać alkoholowych napojów na pusty żołądek. Diabetycy zawsze powinni coś przekąsząć, gdy serwują sobie alkohol i powinni unikać słodkich napojów wyskokowych, jak deserowe.
Co więcej, pacjenci, którzy przyjmują insulinę, mogą doświadczyć po spożyciu alkoholu dużego spadku poziomu glukozy w nocy. Powinni pamiętać o tym i dostosować dawki leku. Alkohol może powodować hipoglikemię tuż po jego wypiciu i do 24 godzin po spożyciu. Poleca się więc sprawdzenie poziomu glukozy przed wypiciem drinka i przed położeniem się do łóżka. Bezpieczny poziom glukozy zawiera się pomiędzy 5.5 i 7.7mmol/L. Hpoglikemia wywołuje takie objawy, jak , lub dezorientacja.
Diabetykom poleca rezygnację z alkoholu, jeśli poziom cukru we krwi u nich jest niekontrolowany, a także jeśli cierpią na , zapalenie , zaawansowaną neuropatię lub wysoką hipertriglicerydemię (nadmierne stężenie triglicerydów).
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »