Strona głównaZdrowieAby schudnąć, trzeba jeść... tłusto

Aby schudnąć, trzeba jeść... tłusto

Niskotłuszczowe diety nie pomagają w walce z nadwagą i otyłoscią, bo niedostatek kalorii z takiego niemal beztłuszczowego jadłospisu skutkuje częstszym sięganiem po słodkie produkty.
Aby schudnąć, trzeba jeść... tłusto [© bit24 - Fotolia.com] Nie ma sensu stosować drastycznych diet wykluczających wszelkie produkty z wysoką zawartością tłuszczu. To jest przeciwskuteczne, wręcz sprzyja epidemii , ostrzegają brytyjskie National Obesity Forum i Public Health Collaboration.

Jak czytamy w raporcie tych organizacji, nacisk na wyeliminowanie z menu zawierających artykułów sprzyja podjadaniu między posiłkami, a to przekłada się na problem z nadmiarem kilogramów.

Autorzy raportu uznali, że stosowanie diety o normalnej zawartości tłuszczów i zmniejszonej ilości węglowodanów jest najlepszym wyborem. Podkreślają, że najbardziej odżywcze produkty, takie jak mięso, ryby, jaja, nabiał, orzechy, oliwki, sa bogate w tłuszcze i nie warto z nich rezygnować. „Ciągłe demonizowanie wszechobecnego naturalnego tłuszczu odciąga ludzi od bardzo odżywczej, zdrowej żywności", mówią twórcy raportu.

Ich zdaniem, artykuły opatrzone informacją „niskotłuszczowe" są zgubne dla wysiłków utraty na wadze. Rekomendacje co do unikania tłuszczu są nietrafione , bo skłaniają raczej do zwiększonego spożycia . Tymczasem adekwatne pozostają zalecenia co do wyłączenia z diety rafinowanego cukru - to on jest najgroźniejszy dla wagi.

Tłuszcze, także te nasycone, są organizmowi potrzebne i ostatnie badania wskazały, że nawet chronią serce, a nie mu zagrażają. To cukier jest przyczyną problemów z wagą. Zwiększa , co powoduje skok poziomu insuliny, hormonu, który pozwala pozbyć się nadmiaru glukozy z krwi. Jednocześnie jednak insulina sprawia, że dodatkowe kalorie z cukru są przechowywane w organizmie w postaci tłuszczu. Stąd jedzenie białego pieczywa, makaronu, czy białego sprzyja nadwadze.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy