25-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Ukuto określenie „francuski paradoks", który łączy w sobie fakt, że Francuzi mają stosunkowo niski wskaźnik , pomimo tego, że ich sposób odżywiania się jest jednym z najtłustszych na świecie. Przykładowo, odznaczają się o 42 procent niższą częstością występowania chorób serca niż Amerykanie.
Dlaczego wspomniany fenomen wydaje się paradoksalny? Z tego względu, że duża ilość tłuszczu w jadłospisie jest powszechnie kojarzona z problemami z krążeniem i chorobami serca.
Jak zatem to wyjaśnić? Być może coś w diecie i stylu życia Francuzów sprawia, że nasycony tłuszcz w ich diecie nie powoduje takich szkód, które prowadzą do choroby niedokrwiennej serca.
Zdrowe wino?Jeśli chodzi o lokalną dietetyczną specyfikę, można powiedzieć, że wyróżnia ją znaczna ilość sera oraz . A zatem może to te produkty dają efekt ochronny?
Niektórzy sądzą, że to właśnie wino, szczególnie to czerwone, daje skutek zabezpieczający przed problemami z układem krążenia. Eksperci sądzą, że , jeden ze składników czerwonego wina, odpowiada za pozytywne efekty dla zdrowia serca. Innym kandydatem mogą być procyjanidyny, rodzaj polifenoli w czerwonym winie, oliwkach, czy herbacie.
Styl życia ma znaczenieNiektórzy uważają natomiast, że niższa częstotliwość choroby niedokrwiennej serca wśród Francuzów wynika z tego, że zwykle prowadzą zdrowszy styl życia - są mniej zestresowani i mniej zapracowani oraz chętniej podejmują aktywność fizyczną. Co więcej, ich sposób odżywiania się - ogólnie rzecz ujmując - spełnia wiele rekomendacji dietetyków. Ze statystyk wynika, że: jedzą trzy razy w tygodniu, serwują sobie mniejsze porcje i jedzą powoli, dostarczają sobie mniejsze ilości cukru, nie sięgają po przekąski między posiłkami, unikają gotowych dań i wysoko przetworzonych produktów charakterystycznych dla jadłospisu amerykańskiego.
A może chodzi o ser?Co więcej, pomocny może być również ser. Z badań firmy Lycotech w Cambridge wynika, że takie sery typu niebieskiego, takie, jak Roquefort, Stilton, czy Gorgonzola, mogą chronić przed chorobami serca, ponieważ mają właściwości przeciwzapalne. Jak sądzą uczeni, czynniki przeciwzapalne tych serów najlepiej działają w kwaśnych środowiskach, takich jak błona śluzowa żołądka i przyczyniają się do zachowania zdrowego jelita, co sprzyja również spowolnieniu zapalenia stawów i fizycznych oznak starzenia się. Wiadomo, że bezobjawowe stany zapalne są odpowiedzialne za wiele aspektów starzenia się - od osłabienia mięśni szkieletowych i do chorób układu krążenia i problemów metabolicznych.