22-05-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Wśród składników, które wspomagają pracę mózgu i hamują jego , są:
- Flawanole kakaowe: mają wpływ na poprawę krążenia i zdrowie serca, a także mogą usprawniać pamięć. Badania pokazały, że związki te mogą poprawić funkcję części mózgu o nazwie zakręt zębaty, która ma związek z możliwościami pamięci.
- Kwasy tłuszczowe omega-3: przyczyniają się do zachowania zdrowia serca, a także odgrywają rolę w zdrowiu poznawczym. Badanie na zwierzętach dowiodły, że suplementacja wielonienasyconymi może wpłynąć na poprawę: pamięci, rozpoznawania obiektów, pamięci przestrzennej i lokalizacyjnej oraz reakcji na zdarzenia niepożądane.
- Fosfatydyloseryna i kwas fosfatydowy. Testy wskazują, że mogą poprawić pamięć, nastrój i funkcje poznawcze u osób starszych. Fosfatydyloseryna jest ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych i występuje w stężonych ilościach w komórkach mózgu.
- Orzechy włoskie są znane głównie ze swoich korzyści zdrowotnych dla serca, jako źródło kwasu tłuszczowego omega-3 alfa-linolenowego (ALA). Badania sugerują ponadto, że suplementacja diety orzechami włoskimi może zmniejszyć ryzyko, opóźnić lub spowolnić postęp choroby Alzheimera.
- Cytykolina - to naturalna substancja znajdująca się w komórkach organizmu, pomagająca w rozwoju tkanki mózgowej i regulacji pamięci oraz funkcji poznawczych; poprawia też komunikację między neuronami i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami. Badania pokazały, że suplementy z cytykoliną mogą pomóc w zachowaniu zdolności poznawczych podczas starzenia się.
- Cholina - jest niezbędna dla zdrowia wątroby, ale pomaga też w komunikacji komórek mózgu z resztą organizmu. Wspomaga mózg podczas starzenia się i zapobiega zmianom w mózgu, które prowadzą do osłabienia funkcji poznawczych. znajduje się m. in. w jajach.
- Magnez: często poleca się ten pierwiastek pacjentom, którzy doświadczyły poważnych wstrząsów mózgu. Produkty bogate w to m. in. awokado, soja, banany i gorzka czekolada.
- Jagody wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, ponieważ mają wysokie stężenie antocyjanów, tj. flawonoidów o znaczych właściwościach . Regularne jedzenie jagód może dać korzyści neurokognitywne, takie w tym zwiększoną sygnalizację tkanek w mózgu.
Na podstawie:
Skomentuj artykuł:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.