01-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechnie rekomendowane pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma zapewnić odpowiednią dawkę składników odżywczych potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że zwiększenie tej liczby do siedmiu daje szanse na wydłużenie życia.
O siedmiu porcjach jako eliksirze piszą uczeni z University College London na podstawie badań Health Survey for England. Eksperci przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 65 tysięcy ludzi w latach 2001-2013. Okazało się, że im więcej uczestnicy jedli warzyw i owoców, tym mniejsze cechowało ich ryzyko śmierci w badanym okresie i to bez względu na wiek.
Z danych wynika, że serwowanie sobie każdej kolejnej porcji warzyw lub owoców to dodatkowe zmniejszenie ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. I tak jedzenie wspomnianych produktów trzy razy dziennie to obniżenie prawdopodobieństwa wcześniejszego zgonu o 14 proc.; w przypadku trzech do pięciu porcji - zmniejszenie ryzyka o 29 proc.; pięć do siedmiu porcji - obniżenie ryzyka o 36 proc.; powyżej siedmiu porcji - ryzyko spada o 42 proc.
obejmująca siedem porcji warzyw i owoców dziennie oznacza też o 25 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu raka i o 31 proc. mniejsze prawdopodobieństwo zgonu z powodu .
- Przesłanie jest jasne, im więcej owoców i warzyw jesz, tym mniej prawdopodobne jest to, że wcześniej umrzesz. Warzywa mają większy wpływ na to niż owoce, ale te ostatnie ciągle pozostają istotne dla efektu ochronnego. Jeśli lubisz przekąski w postaci i innych warzyw, to jest to doskonały wybór, ale jeśli masz ochotę na coś słodszego, np. lub inne owoce, również dobrze ci to zrobi - wyjaśniają autorzy badań.
Uczeni podkreślają, że ważna jest forma jedzonych produktów. Warzywa i owoce z puszki lub te mrożone nie mają tak silnych właściwości ochronnych. Przede wszystkim rekomendowane są świeże i suszone jarzyny oraz owoce.