05-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szeroko polecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie dobrze wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także samopoczucie psychiczne.
Witaminy, minerały i błonnik z owoców i warzyw w diecie dają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób takich, jak nowotwory i . Okazuje się jednak, że to nie wszystko. Nowe wykazuje, że sprzyjają też zdrowiu psychicznemu.
Naukowcy z Warwick University w Wielkiej Brytanii przeanalizowali dane z jednego z dużych badań w celu sprawdzenia, czy istnieje jakiś związek między jedzeniem polecanych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie oraz dobrym samopoczuciu psychicznym ludzi.
W badaniach wzięło udział 14 tysięcy ludzi w wieku powyżej 16 lat. Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące zdrowia fizycznego i psychicznego oraz rozmaitych aspektów stylu życia. Wyniki wykazały, że 33 proc. osób, które zostały zaklasyfikowane jako mające „wysoki dobrostan psychiczny", jadło . Jednocześnie do takiej kategorii zaliczono jedynie 7 proc. osób, które jadły mniej niż jedną porcję warzy i owoców dziennie.
Wysoki dobrostan psychiczny oznaczał dobre samopoczucie i dobre codzienne funkcjonowanie - , poczucie szczęścia, wysoką samoocenę, satysfakcjonujące , etc.
Jak zaznaczają autorzy, badanie nie dowodzi, że same z siebie owoce i warzywa wywołują dobrostan psychiczny. Być może jest tak, że osoby o dobrym zdrowiu mentalnym i wysokim po prostu zdrowiej się odżywiają.
Wyniki badań opublikowano w BMJ Open.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »